Mooie kennismaking met de nieuwe burgemeester Kolff

Bezoekers van de lunchbijeenkomst van De Maatschappij departement Drechtsteden hadden woensdag 14 februari in het  auditorium van het Da Vinci College in Dordrecht de gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe burgemeester van Dordrecht.

Wouter Kolff (41) was op het moment van de bijeenkomst precies vijf maanden en één dag burgemeester van Dordrecht. Een trotse burgemeester welteverstaan, volgens hemzelf. Kolff heeft een notariële achtergrond. Hij begon zich bezig te houden met een hobby: de lokale politiek. Hij was wethouder in Nieuwegein en werd op zijn 35e burgemeester van Veenendaal. Toen hij daarna de kans kreeg om in Dordrecht burgervader te worden, besloot hij deze kans met beide handen aan te grijpen. Kolff werd benoemd tot burgemeester. Trouwde afgelopen zomer en kocht een huis in Dordrecht. En dit alles tot volle tevredenheid van de aanwezigen van De Maatschappij.

“Het is een enorme eer om burgemeester te mogen zijn van deze prachtige historische stad en om voorzitter van Drechtstedenbestuur te zijn. Deze combinatie maakt het uniek. Ik ben opgegroeid in Mijnsheerenland en daarom voelt het een beetje als thuiskomen in een regio die ik goed ken. Ik zie een stad voor me met ongelooflijk mooie ingrediënten en fraaie mijlpalen die eraan komen de komende jaren. Daar kunnen we Dordrecht verder mee op de kaart zetten. Ik zie zeker uitdagingen voor de stad ondanks de lichte krimp in het bevolkingsaantal. Kolff noemde het ontwikkelen van de spoorzone als een van de  aandachtspunten in de komende jaren. Dordrecht is een stad met enorm veel kansen.”

De bijeenkomst was vooral interactief. Door middel van groene en rode kaarten konden de aanwezigen bij prikkelende stellingen van zich laten horen onder andere over de woningbouw. De eerste stelling luidde dan ook: ‘Dordrecht moet een groot aantal nieuwe woningen realiseren, 10.000 huizen in 15 jaar. Daarbij moeten we kiezen voor verdichting en niet voor onbebouwd terrein’. Veel groene kaartjes werden de lucht in gestoken. Kolff: “We moeten ontwikkelen, anders verliezen we voorzieningen. De vraag is alleen waar. Er zijn mogelijkheden in het bebouwde gebied om woningen te ontwikkelen. Maar we moeten wel gaan voor kwalitatief goede huizen.”

Ook was er een stelling over bevoegdheden in de Drechtsteden en een over de zelfgekozen burgemeester. Er was verdeeldheid bij de stelling ‘Dordrecht moet zich inzetten om een echte studentenstad te worden’. Kolff dacht er het zijne over. “Dordrecht wordt nooit een studentenstad zoals bijvoorbeeld Leiden. Maar het is wel goed dat we eraan werken om HBO-opleidingen naar de stad te krijgen. Het hoger onderwijs is belangrijk voor de dynamiek in de stad. We hebben hier heel goed MBO onderwijs – het HBO onderwijs is nog wat karig. Maar er komen concrete stappen op dit gebied.”

Ook de GenX-situatie kwam ter sprake, met de stelling ‘de gemeente had eerder op de GenX-situatie rond DuPont/Chemours moeten reageren’. De aanwezigen trokken de rode kaart tevoorschijn.
Kolff: “Het is een gevoelig onderwerp in de stad en in de omgeving. Mijn persoonlijke mening: Het lijkt me buitengewoon onwenselijk dat het in de rivier wordt gedumpt. Maar is het ook vervuilend? Daar zit de moeilijkheid. Je moet korte lijnen houden met de provincie. Een bedrijf heeft ook zelf de verantwoordelijkheid om zorgen weg te nemen. En wij als Gemeente natuurlijk ook.”

De afsluitende vraag aan Kolff was wat hij zou doen als Dordrecht een meevaller krijgt van één miljoen euro. Daar wist de burgemeester gelijk antwoord op. “Ik maak me zorgen over de toename van het aantal verwarde personen. Voor die mensen zelf en voor de samenleving. Het is een complexe problematiek. Ik zou met het geld extra opvang regelen. Dan sla je twee vliegen in één klap.”

Martijn Onnink van Van de Mijl Vastgoed heeft genoten van de bijeenkomst. “Altijd mooi om iemand die aan het roer staat, één op één te zien. Ik ben met de zaak al heel lang lid van De Maatschappij. De sprekers zijn kwalitatief van een heel hoog niveau en het tijdstip van de bijeenkomst is gunstig voor me, je kunt het gemakkelijk in de agenda inpassen. Je bent ook niet teveel tijd kwijt.”

Edgar van Engelen van Clear4Clean sloot zich daar bij aan. “Ik heb de burgemeester al een paar keer gezien, maar nu heb ik ook eens zijn visie gehoord. De diversiteit aan bedrijven spreekt me erg aan bij De Maatschappij, meer dan bij andere netwerkbijeenkomsten. Het tijdstip is ook heel prettig. Ik ben nu één jaar lid en dat bevalt me prima."

 

Departement Drechtsteden


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden