Lezing Margo Mulder, burgemeester van Goes 13 juni 2019

Margo Mulder is sinds september 2018 burgemeester van Goes. Zij hield aan de hand van een presentatie op donderdag 13 juni jl. een lezing over deze stad, waar zij in haar functie nu al veel gedenkwaardige momenten heeft beleefd en waar zij met veel plezier en voldoening werkt.
Goes bloeit en bruist. Er is de laatste jaren een flink aantal nieuwe woonwijken ontwikkeld; er zijn veel kwalitatief hoogwaardige & regionale voorzieningen. Door de centrale ligging is het een geliefde vestigingsplaats voor bedrijven. Met een directe ligging aan de A58 is er een uitstekende verbinding met snelwegen richting Randstad, West-Brabant, Antwerpen en Gent. Daarnaast is het Zeeuwse achterland prima bereikbaar.
De gemeente Goes bestaat uit de dorpen ’s-Heer Arendskerke, ’s-Heer Hendrikskinderen, Wolphaartsdijk, Wilhelminadorp, Kattendijke en Kloetinge. De gemeente bestaat uit 37.636 inwoners met in totaal 26.800 arbeidsplaatsen. Goes kenmerkt zich door de centrale ligging van de zorgvoorzieningen: in het verleden was er het Gasthuis, nu zijn er twee ziekenhuizen: het ADRZ en het psychiatrisch ziekenhuis.

    

Handelsstad
Het geheim voor al deze ontwikkelingen ligt voor een groot deel in de geschiedenis van Goes. In 1406 ontving Goes stadsrechten. Vanaf ca. 1330 staat de Grote Markt centraal; daar, op de wekelijkse markt, kwamen kooplieden naar de stad om hun koopwaren te verkopen. Ook de leden van diverse gilden als smeden, kleermakers, timmerlieden, etc. die winkels in Goes hebben, pikken een graantje mee van de belangstelling. Uit de weekmarkt, en vanaf 1417 ook een achtdaagse jaarmarkt in augustus, komt een grote middenstand voort, die vaak moeiteloos is door gegroeid naar tal van moderne bedrijven.

‘Geef me een dubbeltje en ik ga naar Goes’
Het stadbestuur heeft, gezien deze ontwikkelingen, gezorgd voor een goede infrastructuur. In de zeventiende eeuw komt een netwerk van straatwegen tot ontwikkeling. ‘Geef me ’n dubbeltje en ik ga naar Goes’ werd een gangbare slogan.
Goes maakt ook een ontwikkeling op het gebied van de mode door: de stadsmode drong langzamerhand door naar de kledingdrachten van boerendochters en de vrouwen op het platteland. Het resultaat in deze moderne tijd is dat er 35 modemerken te koop zijn in Goes (landelijk zijn dat er 50), hiermee kan Goes concurreren met grote steden. Eens per jaar vindt er een ‘Goese Couture’ evenement plaats in de Grote Kerk.

   

Leuk weetje: in 2018 stond Goes in de top 10 van economisch best presterende locaties in Nederland, een onderzoek van weekblad Elsevier.
Mevrouw Mulder merkt op dat Goes zich zal blijven inzetten voor voldoende woningen en werk en het blijvend boeien en binden van ondernemers.
‘Bereikbaarheid, doorstroming van verkeer (voorbeeld Deltaweg) en verkeersveiligheid blijven daarbij prioriteit houden. Na de aanleg van de aansluiting op de A58 en de komende ondertunneling van het spoor monitoren we de ontwikkelingen continu zodat we een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn en blijven’.
 

 

Farida Winter bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden