Afmelden
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden voor dit evenement?
Bezoekers van De Maatschappij Drechtsteden hadden woensdag 13 september een wel heel bijzondere ervaring tijdens de lunchbijeenkomst: zij bezochten het Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk voor een uniek kijkje in de medische keuken.
Op het programma – waarbij ook het Vriendenfonds Albert Schweitzer ziekenhuis betrokken was, zie www.aszvrienden.nl - stonden twee boeiende rondleidingen. Bij een ervan werd het zogenoemde Skillslab bezocht, waar het ziekenhuis er twee van heeft. Om zorgprofessionals bekwaam te houden in wat zij doen, worden er eens per jaar trainingen gegeven. Bijvoorbeeld reanimeren. Niet iedere verpleegkundige krijgt tenslotte dagelijks met reanimatie te maken. Maar mocht het nodig zijn, dan moet hij of zij het wel kunnen. Daarom worden in het Skillslab de vaardigheden getest.
Een van de onderdelen is kinderreanimatie. Het kan voorkomen dat acuut zieke kinderen gereanimeerd moeten worden. In het Skillslab liggen allerlei babypoppen die continu gemonitord worden. De armpjes en beentjes bewegen zelfs en aan het kleine lijfje zit een i-Pad vast, die gegevens laat zien. Op jaarbasis worden er in het hele land ‘slechts’ 350 kinderen gereanimeerd, maar de vaardigheden moeten wel bekend zijn bij de professionals. Daarom wordt er in het lab zo realistisch mogelijk getraind om in de praktijk de beste zorg te kunnen leveren. De poppen kunnen zelfs een epileptische aanval nabootsen. Een van de bezoekers van De Maatschappij mocht zelf een pop reanimeren. 15 keer op de borst drukken, daarna twee keer beademen.
Voor een volwassen persoon is dat net anders, leert de groep. Bij een volwassenen worden er 30 compressies gedaan, waarna twee keer beademen volgt. Dat leren de bezoekers van de lunchbijeenkomst in het andere Skillslab. Ook de werking van de AED wordt uitgelegd.
De andere rondleiding ging langs de apotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een inpandige poliklinische apotheek die zich met name bezighoudt met specifiekere medicijnen, die je niet gewoon in de stadsapotheek kunt kopen. De apotheek richt zich ook op zorg thuis, om mensen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te helpen. Bijvoorbeeld in het geval van borstkankerpatiënten. Dat is fijner voor de patiënt én er komen plekken vrij in het ziekenhuis.
De apotheek biedt mensen de mogelijkheid om medicijnen uit een medicijnautomaat te halen. Op elk gewenst moment, ook als de apotheek dicht is, kunnen mensen hier medicijnen uit halen. Een van de stokpaardjes van de apotheek in het Albert Schweitzer ziekenhuis is de medicijnrobot. Die haalt medicijnen uit kratten die leveranciers plaatsen en bergt de medicijnen helemaal zelf op, inclusief stickers erop. De groep was flink onder de indruk van de robot.
Ook Sandra Hurkmans van Rabobank Drechtsteden vond de bijeenkomst – die afgesloten werd met een lunch – interessant. “Een afwisselend programma, met voldoende diepgang. Je krijgt genoeg interessante materie ge horen. En je hebt ook nog tijd om bij te praten.”
Daar sloot Ebe Nouwen van Nouwen Holding B.V. zich bij aan. “Heel interessant en boeiend om eens een kijkje achter de schermen van het Albert Schweitzer ziekenhuis te krijgen. Zeker die robot vond ik erg interessant. Ik denk dat het belangrijk is om af en toe eens een bedrijf te bezoeken tijdens de lunchbijeenkomst van De Maatschappij, want zo krijg je meer begrip voor elkaar.”
Op de foto's: Sandra Hurkmans en Ebe Nouwen