Jaarcongres 150 jaar Techniek in Twente – mis het niet!

Sneak preview van het onderdeel “Twente regio van Techniek”
Tijdens dit deel van het programma maakt u kennis met drie vooraanstaand wetenschappers van de Universiteit Twente. De slogan van de Universiteit Twente zult u herkennen in deze bijdragen: ‘high tech – human touch’! Zoals u weet zal onze beschermheer Koning Willem Alexander ons congres kort bijwonen. Dat zal zijn tijdens dit onderdeel.


Wiebe de Vos, “Schoon Water en een snufje lading”
Het lijkt zo vanzelfsprekend: als je dorst hebt dan loop je naar de kraan en haal je een glaasje lekker en vooral ook veilig drinkwater. Maar zo vanzelfsprekend is dat helaas niet. Een groot deel van de wereldbevolking heeft nog steeds geen toegang tot schoon water, en zelfs in westerse landen als Nederland vragen de toenemende concentraties medicijnresten in het oppervlakte water om snelle actie. Dr. Wiebe de Vos, groepsleider membraan oppervlaktes, legt uit hoe hij slimme membranen ontwikkelt om dat glaasje water weer een stukje vanzelfsprekender te maken.     


Albert van den Berg, lab on a chip (nanotechnologie)
Spinozapremie winnaar (2009) prof. dr. ir. Albert van den Berg zal u bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen over de toepassing van nanotechnologie in de gezondheidszorg en het milieu. Bijvoorbeeld om medicijnen heel precies en op maat te testen met ‘organ on a chip’. En over zijn nieuwe plannen om CO2 terug te brengen in de aarde. Albert van den Berg verzorgt regelmatig lezingen voor breder publiek. Bijvoorbeeld tijdens festivals als LowLands en Zwarte Cross. Nieuwsgierig?: https://youtu.be/KKRLA9Lzn-s


Nienke Bosschaart, de gezondheid van baby’s, waaronder prematuur
Gezond oud worden begint bij een gezonde jeugd. Dr. ir. Nienke Bosschaart ontwikkelt technieken om de gezondheid van baby’s te ondersteunen. Ze zal vertellen over bloedanalyse met licht, en hoe dat veel prikken bij premature baby’s kan voorkomen. En over borstvoeding: een maatschappelijk breed belicht onderwerp, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt een ‘ondergeschoven kindje’.

Departement Twente


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden