In-Made en Ex-Made: van bajesklant tot businessmodel

Woensdag 25 oktober j.l. waren de leden van het departement ’s-Gravenhage te gast in het Humanity House aan de Prinsengracht. Zij werden welkom geheten door Jelle Buijs, die kort de achtergrond van het Humanity House als museum, educatieomgeving én platform, uiteenzette.
Vervolgens introduceerde de voorzitter van ons departement, Hans van der Eerden, de inleider van de avond, ons lid Ed van Leusden. Ed is in het dagelijks leven Senior-Adviseur en Coördinator bedrijfsvoering In-Made Penitentiaire Productiebedrijven. Als onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, is hij onder meer verantwoordelijk voor het programma In-Made/ Ex-Made.

Tezamen met zijn collega hield Ed een duo-presentatie over het gevangeniswezen en het beleid dat wordt gevoerd om gedetineerden terug te brengen in onze samenleving.
Vragen als: Hoe is dat momenteel geregeld? Met hoeveel mensen hebben we te maken? Iemand wordt veroordeeld, zit z’n straf uit en stapt na een zekere periode weer terug de maatschappij in en dan? Wie zijn deze mensen, waarom zouden wij als ondernemers of overheid hen wel of niet willen aannemen? Hoe hoog is het slagingspercentage, hoe vaak gaat het fout? Waarom is het lucratief om productiewerk door gevangenen te laten doen? Werden door beide heren in een geanimeerde discussie met de leden en introducés, beantwoord.

Om een gevangenis “aan den lijve” te ervaren, bood Ed de leden aan een rondleiding te zullen verzorgen in de Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam. De programmacommissie van ons departement maakt hier graag gebruik van en zal dit in het programma voor 2018 gaan opnemen.
De aanwezigen gingen tenslotte niet met lege handen naar huis en kregen uit handen van beide heren een “koekje van eigen deeg”, te weten door gedetineerden gebakken koekjes in een bijpassende trommel!

Departement 's-Gravenhage


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden