In gesprek met Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, met een primeur!

Zonder het direct in de gaten te hebben, hadden de leden en introducés van de departementen ’s-Gravenhage en Leiden een primeur! In het gesprek dat zij dinsdag 25 juni jl., hadden met de ambassadeur Pete Hoekstra, deed hij een beroep op de Nederlandse regering om een actieve militaire rol te gaan spelen in Syrië, of zoals de ambassadeur het verwoordde: “boots on the ground”. Immers zijn interview in de Volkskrant, waarin het verzoek voor ondersteuning eveneens kenbaar werd gemaakt, zou pas donderdag 27 juni jl. verschijnen.

Het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag vormde het “diplomatiek” decor voor de bijeenkomst in collegiale samenwerking georganiseerd door de departementen Leiden en ’s-Gravenhage. Alle ingrediënten waren aanwezig. Niet alleen vanwege de sprekers (naast de heer Hoekstra ook de Amerika-deskundige Willem Post), maar ook de samenstelling van de toehoorders die middag. Beide departementsbesturen zagen hun inspanningen beloond om ook studenten van de Universiteit Leiden, campus Den Haag en de Haagse Hogeschool te enthousiasmeren voor deze bijeenkomst.

Gelet op de buitentemperatuur startte de ambassadeur zijn inleiding met de opmerking dat hij qua kleding duidelijk “overdressed” was, immers hij zag enkele aanwezigen in short en t-shirt en hij maakte ons duidelijk dat hij eerder die middag ook zeer casual in de tuin van zijn Residentie rondliep, vanwege het bezoek van zijn kinderen en kleinkinderen aan Nederland.

De heer Hoekstra gaf het goede voorbeeld en deed zijn stropdas af, gevolgd door veel das-dragende aanwezigen. Op een heel ontspannen wijze gaf de heer Hoekstra de visie van Amerika weer op een aantal heikele actuele onderwerpen in de relatie tussen Amerika en Nederland. Uiteraard bleef niet onbesproken het gat dat nog gedicht moet worden alvorens Nederland op de 2% van het BNP zit als defensie-bijdrage aan de NATO, het verzoek om deel te gaan nemen aan een Syrië-missie en het gebruik van Chinese technologie in het aan te leggen 5G netwerk.

Na de inleiding door de heer Hoekstra, nam Willem Post, Amerika deskundige, historicus en journalist, het woord. Hij gaf ons een inkijkje in de Amerikaanse presidentsverkiezingen (november 2020), meer in het bijzonder de aanloop naar en nominatie van verschillende kandidaten (Democraten en Republikeinen). De heer Post nam de namen van de Democratische kandidaten voor de nominatie met de aanwezigen door, waarbij die van Alexandria Ocasio Cortez en Joe Biden ons bekend in de oren klonken.

Nadat de heer Post ons deelgenoot had gemaakt van zijn persoonlijke observaties, namen beide heren plaats op het podium voor een “goed gesprek”. Zo vroeg Willem Post de heer Hoekstra hoe de woorden van president Trump moesten worden uitgelegd toen hij de NATO een “obsolete organization” noemde. Ook het dreigende nationalisme werd aangehaald. In zijn reactie gaf de heer Hoekstra aan de parodie van Lubach wel te kunnen waarderen; “America first, the Dutch second”, maar gebruikte dat vooral om aan te geven dat daar waar het gaat om de financiële bijdrage aan de NATO, Nederland andere prioriteiten (gezondheidszorg, infrastructuur) heeft en zichzelf daarmee op een eerste plaats zet. De aanwezigen in de zaal lieten zich vervolgens niet onbetuigd toen zij in de gelegenheid werden gesteld om vragen aan de heer Hoekstra te stellen. O.a. over de weigering van de VS om deel te nemen aan het Internationaal Strafhof, onze achterblijvende bijdrage aan de NATO die wellicht gecompenseerd wordt door het opnemen van vluchtelingen troffen bij de heer Hoekstra geen vruchtbare bodem. Maar ook de vraag van een van de studenten over de evolutie die plaatsvindt in diplomatieke betrekkingen tussen landen, was voor de heer Hoekstra aanleiding een antwoord te formuleren van meer dan 5 minuten!

De drinks & bites na afloop van de bijeenkomst kwamen als geroepen, dorstig én hongerig daalden de aanwezigen af naar het souterrain van het hotel. Ook de heren Hoekstra en Post mengde zich onder de gasten en namen deel aan geanimeerde gesprekken met leden en introducés. De heer Hoekstra benadrukte dat hij vaker voor dit soort bijeenkomsten wil worden uitgenodigd, onder één voorwaarde; dat er dan ook weer voldoende jongeren/studenten aanwezig zullen zijn. Hij stond erop om met de aanwezige studenten buiten op de foto te gaan. Hij was hiermee zozeer verguld dat hij foto’s van onze bijeenkomst (link naar externe website) niet alleen gebruikte in zijn eigen tweet (link naar tweet), maar ook op de website van de Amerikaanse ambassade in Nederland (link naar website).

De beide besturen van Leiden en ’s-Gravenhage kwamen tot de conclusie dat de aanwezigheid van studenten een positieve impuls gaven aan de bijeenkomst en zorgden voor een goede “vibe” waarbij ook onze leden het uitstekend naar de zin hadden.
  

Departement 's-Gravenhage


1 Reactie

Hoe meer departementen samen organiseren, hoe beter het wordt! Bravo Den Haag en Leiden!

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden