Filmen met je IPhone, seizoensopening met een frisse blik

Op 7 september heeft de Zaanse documentairemaker Robert van Tellingen ons inwijd in de basisstappen van het filmen met de IPhone. Wij vonden de Fronikboerderij hiervoor een bijzonder decor. Deze historische parel aan de Westzanerdijk in Zaandam werd op het nippertje van het verval gered door de Stichting Fronik Buurtboerderij, Stadsherstel Amsterdam, en gemeente Zaanstad. 

Over de training
'De beste camera is degene die je bij je hebt' en dat is tegenwoordig vaak een IPhone. Het mooie ten opzichte van een ‘echte’ camera, is dat je telefoon ook direct een montagestudio en een zendplatform kan bevatten.
Ondernemers laten via verschillende platforms online zien waar ze mee bezig zijn. Dit kan van toegevoegde waarde zijn, als het onderwerp interessant genoeg is. Vaak zie je in de praktijk dat de kwaliteit van het beeld er -met eenvoudige, maar scherpe, aanwijzingen- met sprongen op vooruit kan gaan. Zaken als opbouw, focus, kadrering, stabiliteit en montage komen voorbij.

Een Chinees hangbuikzwijn, een stoffige stal met een hanglamp, -waarschijnlijk gemaakt van de huid van een familielid van het zwijn-, een buitenmuur waaraan wel 100 klompen hangen, leden van De Maatschappij die kippen lokken, een pauw nadoen, omzichtig een broedende kip benaderden, een pony strelen, en op de knieën gaan voor een ezel. Donderdag 7 september hebben we veel geleerd! Opbouw, focus, kadrering, stabiliteit en montage... alles kwam voorbij tijdens de turbo-cursus ‘Filmen met je IPhone’. Kind kan de was doen, maar je moet het wel even weten. Belangrijke les: film horizontaal!

Over Robert van Tellingen
Robert is Zaankanter. Zijn overgrootvader was molenaar op De Poelenburg en zijn vader was oprichter van het Radio1-journaal en raadslid in Zaanstad.
Robert is eigenaar van Character Media, hij was regisseur bij de AVRO, verslaggever bij de NCRV en hij won in 2009 De Tegel (een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws-, verslaggevings-, achtergrond-, onderzoeks-, interview- en cameraproducties en een aanmoediging voor journalistieke talent). In Zaanstad kennen we hem van Monumenten Spreken.

Departement Zaanstreek-Waterland


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden