Europarlementariër overtuigt toehoorders nut en noodzaak EU

Tijdens haar levendige en interactieve speech richtte Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn (VVD) zich vrijdag 24 januari 2020 heel direct tot de bijna 50 aanwezigen op de bijeenkomst van De Maatschappij departement Hoeksche Waard. “U gaat best graag op vakantie in Europa en u lust een Frans wijntje of een Belgisch biertje en dat kunt u allemaal online bestellen. Deze producten passeren zonder veel gedoe de grens. Besef daarmee dat u de Europese Unie voor veel zaken direct of indirect hard nodig hebt!” Vanzelfsprekend is dat allerminst meent Caroline. Om dat mogelijk te maken moeten namelijk elke dag vele miljoenen Europeanen, en honderdduizenden Nederlanders, zorgen dat de schepen, vrachtwagens, treinen en vliegtuigen op tijd zijn en dat alle logistiek eromheen geregeld is. En daar kan zij over meepraten. In haar eerdere functies als manager European affairs bij Havenbedrijf Rotterdam en als manager public & external affairs bij de Royal Schiphol Group weet zij dat transport en handeldrijven enorm belangrijk zijn voor een logistiek land als Nederland. “Er zijn 500 miljoen consumenten in Europa; wij zijn een ‘wereldhub’ met de Rotterdamse haven en Schiphol, daarom is de EU kneiterbelangrijk voor ons.”

Er knaagde iets bij Caroline Nagtegaal, de vele regels en een gebrek aan samenwerking binnen de EU en daar wilde ze zelf iets aan doen. Dit was voor haar de drijfveer om ervaringen uit eerdere loopbanen te projecteren op haar Europese functie transportspecialist van de Renew Europe-groep. Toch dringt ook bij haar de Europese werkelijkheid door dat niet alle landen even sterk zijn en zich niet aan afspraken houden. “Er gaat veel geld naar landen die geen verbeteringen laten zien, maar ze komen ermee weg” vertelt Caroline “denk aan de Turkije deal om vluchtelingen naar Europa tegen te houden. Hongarije weigert eraan mee te werken. Frankrijk en Italië frustreren begrotingsafspraken. Het vertrouwen van kiezers wordt hiermee geschonden.”
Politieke verwevenheid maakt haar werk lastig. Caroline: “Ik volg de Nederlandse liberale lijn in beslissingen, maar heb ook te maken met de Europese liberale ideeën. De meeste Nederlanders houden best van Europa, maar een beetje meer van Nederland. Ik blijf proberen zoveel mogelijk kleine zaken te realiseren, maar ik moet toegeven, het blijft geven en nemen, compromissen sluiten.  Ik maak me sterk voor een eerlijk en gelijk speelveld.” Er bestaat binnen Europa en wereldwijd oneerlijke concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan ongelijke beloning van chauffeurs, dat kan alleen opgeheven worden met gelijke regels voor alle landen en die ook handhaven. Caroline pleit voor wederkerigheid en geeft als voorbeeld de gesloten en over gesubsidieerde Chinese markt. “Wel kopen in een ander land maar de eigen markt gesloten houden. Datzelfde geldt voor Amerika onder Trump. Het is van levensbelang om met de 27 EU lidstaten de gelederen gesloten te houden om sterk te staan tegen deze grootmachten!”

Waar het duurzaamheid betreft maakt zij zich bezorgd over de haalbaarheid van bijvoorbeeld de Greendealplannen van landgenoot Timmermans. “Kan het MKB de reductiedoelstellingen halen en zijn deze realistisch? Ik geloof sterk in sectoren die op eigen tempo aan duurzaamheid werken.” Volgens Caroline is Nederland te bescheiden en reageert op het voorbeeld uit de zaal over het mislukken van de puls visserij. “Daar zijn politieke spelletjes gespeeld met Nederlandse innovatie, het voelt als een mes in de rug. Deze zaken zijn de minst leuke van mijn werk. Ik moet scherp blijven en vasthouden aan principes.”

Als laatste advies geeft Caroline mee dat Nederland en net zo goed onze regio moet laten zien wat we hebben en waar we goed in zijn. “Schroom niet om het Europarlement in te schakelen en vraag tijdig subsidies aan.”   

De gekozen locatie aan het water, een andere tijdstip, catering en invulling van de bijeenkomst weerhielden de leden van De Maatschappij departement Hoeksche Waard niet om de middag bij te wonen. De volgende bijeenkomst  op 20 februari zal weer gecombineerd gaan met een lunch op het gebruikelijke tijdstip. Locatie en programma volgt zo snel mogelijk.

 

Departement Hoeksche Waard


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden