Een filosofisch college over maatschappelijke relevantie!

Bob Hutten, een bevlogen ondernemer en visionair, gaf ons een college met schokkende cijfers van verspilling van voedsel en talent. Wij als maatschappij staan imperfectie niet toe! Als familiebedrijf voelt hij de plicht om de maatschappelijke relevantie van het ondernemerschap en van leven door te geven. De essentie van leven is volgens Bob: je talent ontdekken, ontplooien en inzetten voor mens en natuur. Zijn filosofie is gebaseerd op vijf pijlers: luisteren, inspireren, delen geven en helpen!

De Verspillingsfabriek is onderdeel van het kenniscentrum in Europa op gebied van het terugdringen van voedselverspilling in de totale voedselketen. Hier worden reststromen verzameld, beoordeeld en verwerkt zodat voedsel een tweede leven krijgt. Een voorbeeld zijn de kop en kontjes van de tomaat. In de horeca worden deze weggegooid omdat ze voornamelijk het middenstuk gebruiken – denk bijvoorbeeld aan het schijfje op een broodje gezond. Deze kop en kontjes, worden door de Verspillingsfabriek verwerkt tot soepen en sauzen onder het merk Barstensvol!.

Daarnaast biedt de Verspillingsfabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij ook al iemand van 45 jaar of ouder wordt gerekend! Bij Hutten valt 70% van de samenwerkers in deze categorie.

Het failliet van ons systeem is met geld nog meer geld verdienen; het moet altijd maar meer, waarbij de sociaal maatschappelijke relevantie uit het oog wordt verloren. Bob noemde in dit kader het voorbeeld van de, vooralsnog mislukte, overnamepoging van Unilever.   

Na Bob’s inspirerende betoog nam Frenk, gastheer en ambassadeur van Hutten, ons mee door de logistieke ruimtes van De Verspillingsfabriek, waar we nog meer van de facts and figures hoorden. Heel begrijpelijk, maar wel jammer dat we niet tot de productieruimtes konden worden toegelaten om bedrijfshygiënische redenen.

Weer een bijzondere bijeenkomst van ons departement.

Departement Oost-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden