De Maatschappij in de ambassade van de vrije geest...

Op het Amsterdamse evenement van 18 april waren Kennis en Cultuur wederom leidend. In het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht 123 bezochten wij de Embassy of the Free Mind, een ontmoetingsplaats waar je een ontdekkingsreis maakt door 2000 jaar verzamelde wijsheid uit de hele wereld, geïnspireerd door afbeeldingen en teksten uit de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Vol kennis en passie lichtten onze gidsen Beatrice Augrandjean en directeur Esther Ritman voor ons een tipje van de sluier op over enkele 17e-eeuwse vrijdenkers.

Het Huis met de Hoofden werd in deze eeuw gebouwd en ontwikkelde zich als een broed- en uitwisselingsplaats voor creatieve en tegendraadse ideeën op het gebied van wetenschap, filosofie, cultuur en handel. De filosoof Comenius, en mogelijk ook Spinoza en leden van de Elsevierfamilie, vonden een thuis bij de familie De Geer om te filosoferen en debatteren over wetenschappelijke, filosofische, theologische en sociale vraagstukken. De kerncollectie die de familie De Geer in de 17e eeuw opbouwde, bestaat uit minimaal 5.000 geschriften met onder andere werken van Comenius, Böhme en Spinoza.

Het prachtige weer gaf ons de gelegenheid de aansluitende borrel in de fraaie binnentuin te organiseren. Dat gaf de uitstekende opkomst (‘uitverkocht’) nóg extra tintje.

Was u er 18 april niet bij? Deze boeiende plek is uw bezoek meer dan waard!
Op 2 mei ontvangt Floris Kappelle weer een interessante gast, meld u snel aan op de website!
    
    
  

Departement Amsterdam


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden