‘Blockchain werkt op basis van volledige transparantie’

Op woensdag 10 oktober sprak Olivier Rikken, director Blockchain and Smart Contracts, over het onderwerp ‘liever Bitcoins dan spaarrekening’, bij de lunchbijeenkomst van De Maatschappij Drechtsteden op het Da Vinci College in Dordrecht. Hij had het over de potentie van blockchain technologie.

Rikken benadrukte direct dat hij geen beleggingsadvies kwam geven, maar dat iedereen zelf een mening kon vormen over blokchain en alles dat daarbij komt kijken. Want dat de technologie erachter grote dingen kan bereiken, staat voor de spreker vast. “Blockchain wordt veel gehypet, maar wordt slecht begrepen. In specifieke gevallen kan het heel gave dingen doen.”


Een korte inventarisatie met de aanwezigen liet zien dat slechts vier mensen cryptomunten hebben. Maar wat zijn dit eigenlijk? “We zitten in een enorme discussie over wat cryptocurrencies eigenlijk zijn. Ze kunnen namelijk een bedreiging zijn voor het financiële systeem dat we hebben. Je hebt blockchain, dat is een verzamelnaam voor verschillende databasetechnologieën die ervoor zorgen dat je een gemeenschappelijke administratie kunt voeren. Voor open, elektronische transacties. Zo kun je bijvoorbeeld huizentransacties doen zonder tussenkomst van notarissen. Maar de fysieke wereld verdwijnt niet – de bestaande functies worden alleen specialistischer. De data wordt gedeeld met alle computers die in het netwerk zitten. Blockchain werkt op basis van volledige transparantie. Ja, we gebruiken cryptografie, als doorlopend controlegetal, niet voor het verbergen van data. Alles is open en transparant. Daarmee is het voor een crimineel het domste systeem on te gebruiken.”

Dan is er ook nog de Bitcoin. Tien jaar geleden is deze gelanceerd, vertelde de spreker aan zijn publiek. “Geboren bij mensen die de instituten niet vertrouwden. Het is natuurlijke adoptie geweest. Dit is een technologie waar we veel meer mee kunnen dan met een betaalmiddel.” De toegang is volgens Rikken heel gemakkelijk. Het geld staat op een netwerk; je gebruikt een zogenoemde wallet – een persoonlijke of een waar meerdere mensen toegang tot hebben – waar je je Bitcoins in kunt zetten. “Dat kun je doen door goederen te verkopen en er Bitcoins voor te vragen. Of je wisselt je geld in voor cryptocurrencies. Let wel: als je transacties doet met cryptocurrencies, dan kun je deze niet meer terugdraaien.”

Je kunt blockchain gebruiken voor waardeoverdracht, zei Rikken. “Of voor de opslag van data of logica. Geen een systeem is zo veilig als het Bitcoin systeem momenteel. Er is in de traditionele financiële wereld meer waarde verloren gegaan dan in de Bitcoin wereld.”


Adriaan Elenbaas 

Het onderwerp sprak veel aanwezigen aan. Adriaan Elenbaas: “Ik werk bij een bank en ik merk dat we ermee worstelen dat er nog geen ordentelijke wet- en regelgeving rondom Bitcoins is. Het is een compleet nieuw product, waar veel bedrijven voorzichtig mee omgaan. Ik volg het een klein beetje; ik houd de koersontwikkeling in de gaten. Zelf heb ik geen Bitcoins en ik heb ook geen plannen deze te gaan nemen. Ik vind het te onzeker of het een blijvertje is of niet.”


Werner Kelder

Ook Werner Kelder vond het onderwerp in interessant. “Ik heb er niet veel verstand van, maar ben wel nieuwsgierig naar Bitcoins. Je hoort er veel over en kunt er geld mee verdienen, dat is altijd interessant.”

Departement Drechtsteden


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden