Bijeenkomst 'In gesprek met Bernard Wientjes'

Verslag bijeenkomst 1 september 2020 - 'De bal ligt in Zeeland'

De afgelopen maanden is er veel gesproken over de Marinierskazerne en het door Bernard Wientjes opgestelde adviesrapport "Wind in de Zeilen". Op dinsdag 1 september 2020 is Wientjes, op gezamenlijke uitnodiging van De Maatschappij en VNO-NCW Zeeland, naar CineCityXL Vlissingen gekomen om zijn adviesrapport en de totstandkoming daarvan toe te lichten.

Het werd een zeer positief en energiek betoog, waarin hij ons een kijkje achter de schermen gaf van de gesprekken die hebben plaatsgevonden in de – vanwege Corona toch al bijzondere – drie maanden die gesteld waren voor de oplevering van het adviesrapport.

De sfeer tijdens de Coronaproof georganiseerde bijeenkomst in de grote zaal van CineCityXL was uitstekend. Leden van De Maatschappij en VNO-NCW Zeeland konden hun vragen – vooraf en via Twitter – stellen. Vervolgens werden deze door moderator Wilfred van Elzakker (bestuurslid De Maatschappij en kwartiermaker bij de Zeeuwse Marketing Organisatie) voorgelegd aan de sprekers en panelleden.


Het panel, bestaande uit Daan Schalck, CEO North Sea Port, Nathalie de Muynck, CEO Zeeland Refinery en Ton Brandenbarg, lid stuurgroep Campus Zeeland, was, ieder uit hun eigen expertise, erg te spreken over het adviesrapport en de kansen die er nu liggen om uitgevoerd te worden.

Daan Schalck vindt het compensatiepakket heel evenwichtig. Er is veel samenhang tussen kennis, water, energie en haven. De missing link was het spoor ten noorden en ten zuiden van de Westerschelde. Door het adviesrapport is dat nu in een stroomversnelling gekomen. Nathalie de Muynck vindt dat er nog veel nodig is aan talenten en infrastructuur om blauwe (organische) waterstof en groene (hergebruikte) waterstof te ontwikkelen. Daarin voorziet het pakket met onder andere het aantrekken van talenten. Ton Brandenbarg is blij dat het kenniscentrum een prominente plek krijgt want dit kenniscentrum heeft een aanjaagfunctie met water, energie en voedsel als belangrijke factoren.

De primeur van de middag was het kennismaken met de uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra die aangaf voortvarend aan de slag te zijn gegaan met zijn opdracht en er alles aan zal doen om afspraken binnen de gestelde termijnen na te komen.

Departement Zeeland


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden