Bijeenkomst 25 oktober 2019: Data = Superpower

In de Stokvishallen, waar ruimte wordt geboden aan culturele en creatieve makers uit Breda, werden 38 leden van De Maatschappij West-Brabant ontvangen voor een bijeenkomst tijdens de 7e editie van het biënnale Graphic Matters festival. Centraal staat dit keer het fenomeen “data” en de visualisatie daarvan.

Na een welkom door Johan Vissers en heerlijke broodjes, wraps en soep van CuliClaire, verzorgde organisator Dennis Elbers een presentatie over data als superpower.

Data is overal en van vitaal belang in vele sectoren. Het vormt de basis voor journalistiek, voor besluitvorming in politiek, rondom duurzaamheid, gezondheidszorg, etc. Grafisch ontwerp is ook overal, zonder dat je het door hebt. Meestal hoor of lees je er alleen over als er iets mis mee is, terwijl je onbewust in de dagelijks leven continu in aanraking bent met producten en voorzieningen die tot stand zijn gekomen door grafisch ontwerp.
Elke twee jaar verdubbelt de hoeveelheid data die we opslaan. Data wordt ook wel de “nieuwe olie” genoemd. De parallel is: je hebt er pas iets aan als je het verwerkt.

Data in beeld brengen werkt goed in bijvoorbeeld de huidige milieudiscussie, zoals data verwerkt in de vorm van een grafiek die toename van CO2 en stijging van temperatuur in beeld brengt. Maar ook het ouderwetse telefoonboek is een vorm van grafisch ontwerp. Wim Crouwel ontwierp in 1972 een controversiële editie, waarbij de telefoonnummers éérst werden weergegeven en de achternamen zonder hoofdletter werden geschreven. Het leidde tot veel protest en uiteindelijk aanpassing.

En wat te denken van de plattegronden van metrosystemen, zoals we die heden ten dage kennen. Voorheen was zo’n plattegrond een rommel, omdat de metrolijnen té realistisch werden weergegeven. Op huidige plattegronden zijn de lijnen zo recht mogelijk en de afstanden tussen de stations (bijna) overal even lang. Dit ontwerp van Harry Beck uit 1931 was geïnspireerd door een elektrisch stroomschema.

Hoewel data en visualisatie een zeer krachtig en nuttig fenomeen vormen, blijft voorzichtigheid geboden: datavisualisatie kan gemanipuleerd worden, dus wees kritisch!

Namens het bestuur dank aan Dennis Elbers en het Graphic Matters Festival én aan alle leden die aanwezig waren. Graag tot de volgende bijeenkomst, een borrel op 4 december a.s. in Breda.

Departement West-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden