Bezoek aan Nationale Reisopera te Enschede d.d. 28 februari 2017

Wat is cultuur zonder ondernemerschap en wat is ondernemerschap zonder cultuur?

We waren in de unieke gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen van de Nederlandse Reisopera in het Wilminktheater in Enschede. Indrukwekkend hoe een cultuurinstelling zich heeft weten te herpakken na een forse bezuiniging samen met Het Orkest van het Oosten een prachtproductie weet neer te zetten: Don Giovanni (Mozart). We waren bij een van de laatste repetities – de première zou enkele dagen daarna plaatsvinden.

Voorafgaand aan ons bezoek vertelde directeur Nicolas Mansfield bevlogen zoals we hem inmiddels kennen het verhaal achter de opera. En zijn trots op de vrouwelijke dirigent en vrouwelijke regisseur van de productie – een bewuste keuze om de als masculien te boek staande opera gestalte te geven. En natuurlijk riep hij tot slot een ieder op vriend te worden van de Nationale Reisopera.

Niets bleek minder waar – het eerste bedrijf konden we in vol ornaat aanschouwen en vervolgens werd er geoefend. Prachtige muziek, prachtige stemmen en evenzeer prachtige en verrassende/onconventionele decors die je doen vergeten dat de opera dateert van 1787. Je verveelt je geen moment. Genieten dus!

En het goede nieuws is dat de Nederlandse Reisopera stad en land gaat afreizen met deze productie. Gaat dat zien! www.reisopera.nl

Departement Twente


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden