Afmelden
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden voor dit evenement?
De Amerika-lezing van journalist en schrijver Charles Groenhuijsen heeft woensdag 9 mei veel publiek naar het Da Vinci College in Dordrecht weten te trekken. De bezoekers van de lunchbijeenkomst van De Maatschappij Drechtsteden werden bijgepraat over de gebeurtenissen in de VS.
In een goed gevulde zaal werd eerst afscheid genomen van bestuursleden Vincent Groot en Co Bliekendaal. Pierre van Aalst, verenigingsmanager De Maatschappij, was speciaal aanwezig om de heren te bedanken voor hun jarenlange inspanningen en het verbinden van relaties. Ook het lokale bestuur bedankte Vincent en Co.
Daarna was het de beurt aan Charles Groenhuijsen. Hij heeft 23 jaar in de VS gewoond en is daar lange tijd correspondent geweest voor de NOS. Ook schreef hij meerdere boeken. Groenhuijsen sprong direct op de actualiteit in en had het over Donald Trump die de Iran-deal opzei. “Vergaand en eigenlijk heel opvallend. Er zijn veel ruzies over kwesties die internationaal spelen; hier was men het over eens maar Trump stapte er toch uit.”
Nog maar vorige week werd er gesproken over de vraag of Trump een Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen. Mogelijk, volgens de spreker. “Als er een verdrag tussen Noord- en Zuid-Korea getekend wordt, dan kan het comité van de Nobelprijs er bijna niet omheen dat Trump de prijs krijgt. Mede door zijn toedoen is dat verdrag dan opgesteld. Een compromis zou volgens mij zijn dat de beide leiders van Korea ook een Nobelprijs voor de Vrede krijgen.”
Groenhuijsen bracht het thema ‘Gaat het nog goedkomen in de VS en is er leven na Donald Trump?’ naar voren. Er ontstond gelijk een discussie in de zaal. De inschatting van Groenhuijsen is dat het goed komt met de VS en dat er inderdaad leven is na Trump. “De economie gaat gewoon door, ongeacht wie er in het Witte Huis zit. Trump gaat voorbij, maar de vraag is wanneer. Het is een zakenman die uiteindelijk interesse heeft in wat er onderaan de streep staat. Hij trekt soms een grote broek aan over zaken, maar het resultaat is vaak vrij gewoon. Het is nog een redelijk beginnende president, maar hij is al een recordaantal medewerkers kwijtgeraakt. Het is een super salesman op zijn eigen manier.”
De spreker liet het publiek allerlei cartoons over Trump zien en kwam met grappige weetjes, zoals over de Trump Tower. Groenhuijsen zei niet vóór de Amerikaanse president te zijn. “Ik ben geen fan van hem, maar neem hem wel serieus. Mijn voorspelling: ik denk dat hij het uiteindelijk niet redt en dat hij over niet al te lange tijd het bijltje erbij neergooit. Hij zal vertrekken met woorden als ‘jullie zijn mij niet langer waardig’. Trump maakt op een heel handige manier gebruik van de pers. Het gaat maar door in de pers over hem, tot op de dag van vandaag. Het is een reusachtige stofzuiger, waarnaast geen plek is voor iemand anders.”
Ook kwam de vraag voorbij of de president afgezet kan worden. Groenhuijsen vertelde het geboeide publiek dat een zogenoemd ‘impeachment’ een heel zware procedure is. “Trump zit er omdat de Amerikaanse kiezer dat goed vindt. Afzetting gaat niet gebeuren. Ik geloof meer in het scenario van dat Trump zelf vertrekt. Maar hij blijft onvoorspelbaar. Het is een slimme man, maar op een andere manier dan wij gewend zijn. Veel mensen geloven niet meer in de American Dream, maar ik ben wel positief. Amerika wordt in gestaag tempo een progressiever land. Ze willen meer wapenwetten en een duurzamere economie, er worden minder mensen godsdienstig en de jeugd wordt wat minder ideologisch. Keep hope alive!”
Een mooi verhaal, vond bezoekster Diane Mookhoek. “Het was de eerste keer dat ik een lunchbijeenkomst van De Maatschappij bezocht. Ik ben puur voor de spreker gekomen. Zelf kom ik Amerika, dus het onderwerp interesseert me enorm. Groenhuijsen heeft jarenlang in Amerika gewoond en weet veel van de politiek daar. Als dit soort sprekers vaker komt, ga ik misschien wel vaker naar deze bijeenkomsten.
”Martin van Megen bezoekt al jarenlang De Maatschappij Drechtsteden en was ook goed te spreken over de lezing. “Je snapt beter wat er gebeurt in de wereld.”
Diane Mookhoek Martin van Megen