Terug naar verslagleggingen

Verslag lunchbijeenkomst Cook&Boon – 29 maart 2018

Koffie, het zwarte goud. Daar weten ze bij Cook&Boon alles van.

Op donderdag 29 maart jl. waren we met zo’n 55 leden van departement West-Brabant te gast in het spiksplinternieuwe pand van de gebroeders Merkus aan de Mijkenbroek. Buiten stonden de mannen van Hupsaté de lunch al voor te bereiden, binnen was de ontvangst met een versgemalen en –gezet kopje koffie van een echte barista.

Paul en Frank Merkus zetten in Nijmegen omstreeks 1986 hun eerste stappen in de horecawereld. Jaren later in Antwerpen viel het oog op een advertentie waarin een koffiebrander te koop werd aangeboden. Tot een deal kwam het niet, maar vanaf dat moment waren ze met het ‘koffie-virus’ besmet.
Helaas bleef de deur bij Nederlandse branderijen voor het lopen van een stage gesloten; men wilde het ‘geheim van de smid’ niet delen. Gelukkig werd daar in het buitenland anders over gedacht.
Uiteindelijk werd het plan opgevat om zelf koffie te gaan branden. Paul en Frank vertelden een jongensboekachtig verhaal over hun gewaagde start, die feitelijk inhield dat ze een koffiebrander kochten en gewoon zijn begonnen. Zonder echte kennis van koffie en zonder klanten. Het proeven hebben ze geleerd van een voedingstechnoloog, naar klanten zijn ze op zoek gegaan met hun eerste zakken gebrande koffiebonen.
Het bedrijf is kleinschalig begonnen en langzaam maar daardoor wel zorgvuldig gegroeid. Daarin zit ook een aandeel in het succes; kwaliteit stond – en staat nog altijd – voorop. Door kwaliteit te blijven leveren zijn de binnengehaalde klanten behouden. Inmiddels is het bedrijf zodanig gegroeid dat een nieuw pand en een brander met een driemaal zo grote capaciteit nodig waren.
Het prachtige pand aan de Mijkenbroek straalt de bedrijfscultuur van Cook&Boon uit: kwaliteit en duurzaamheid. Er zijn (in de woorden van Frank Merkus) geen ‘onnodige’ zaken aangebracht zoals vloerbedekking, schilderwerk, plinten, plafondplaten, etc. en de warmte van het branden van de koffiebonen wordt hergebruikt om het pand te verwarmen. Door het vele glas is alles te zien, dat tekent de transparantie.

Er waren veel aanwezigen vanuit de 3 O’s – Ondernemers, Overheid en Onderwijs – van departement West-Brabant. In het bijzonder was er nog aandacht voor enkele studenten van Avans Hogeschool Breda, die de aanwezige leden hebben verteld over hun onderzoek naar inzet van verschillende instrumenten om ons departement tot (nog) grotere hoogte te leiden.

We hebben genoten van het verhaal van Cook&Boon waarin de 3 P’s – Passie, Prestatie, Perfectie – centraal staan en danken hen voor de geweldige ontvangst en rondleiding en uiteraard de mooie goodiebag. Complimenten ook aan Hupsaté voor de heerlijke happen.

Diane Moretbekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden