Terug naar verslagleggingen

Het Europa-gevoel van wethouder Robert van Asten

Waarom houdt de Haagse wethouder Robert van Asten zich met Europa bezig en waar gaan de Europese verkiezingen in juni eigenlijk over? Hierover vertelde hij tijdens een gezellige avond bij De Maatschappij in Den Haag. “De status quo blijkt vaak belangrijker dan de toekomst.”

“Zo vaak komt het niet voor dat ik uitgenodigd wordt om een avondje gezellig over Europa te praten,” begon Van Asten zijn verhaal op 17 april in café De Kamer Hiernaast aan het Anna Paulownaplein 13. Als wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Strategie en Europa en daarnaast locoburgemeester is hij onder andere verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Den Haag en Brussel. “In Nederland horen we veel vijandigheid en cynisme tegenover de Europese Unie: het moet van Brussel, dingen die misgaan. Terwijl we ook veel aan Europa te danken hebben.”

Van Asten groeide op met een positief “Europa-gevoel” (hij is geboren in 1978). Gebeurtenissen als de val van de muur en de invoering van de euro speelden hierin mee. “Dat enthousiasme, die drijvende kracht zien we nu nog in het oosten.” In Kroatië maakte hij dat van dichtbij mee, toen hij daar aan het begin van zijn carrière als reisleider werkte. Ja, als Nederland betalen we meer aan de Europese Unie dan we terugkrijgen, maar, zegt hij ook: “Het is belangrijk om te investeren in de collectieve welvaart in Europa.”

Euro’s en beleidsbeïnvloeding

Sinds 2018 werkt hij als wethouder in Den Haag. Alles hier heeft een Europese component, merkte hij al snel. “Alleen al het feit dat we met Europees geld zoveel meer kunnen doen dan met alleen de gemeentelijke belastingen en de bijdragen van het Rijk.”

Als voorbeelden noemt hij het Horizon Europa-programma – de Haagse Hogeschool en de Haagse afdeling van de Universiteit Leiden kregen er geld uit voor onderzoek. En dankzij het Urban Waterbuffer-programma gericht op klimaatadaptatie is een park aangelegd in Molenwijk met een waterreservoir eronder voor de irrigatie. Andere Europese financiering ging naar projecten als Slim Strandnet Scheveningen en Living Lab Scheveningen.

Auto’s en aardbeien

Er werkt één lobbyist in Europa voor de gemeente Den Haag. “Te weinig,” vindt Van Asten, want, benadrukt hij: “Het gaat niet alleen om fondsen, beleidsbeïnvloeding is ook erg belangrijk.” In dat verband noemt hij Het Europees Comité van de Regio’s, de spreekbuis van regio's en steden in de EU, waar hij ook in zit. Daar merkte hij al snel dat commissieleden uit regio’s met autofabrieken liever niet al te snel emissievrije steden willen. “Teleurstellend hoe ze vasthouden aan de status quo en niet nadenken over de toekomst.”

Naast mobiliteit houdt hij zich daar ook bezig met water. Zaken als hoe om te gaan met het feit dat nu we drogere zomers hebben het waterpeil van rivieren als de Maas daalt, terwijl bedrijven evenveel schadelijke stoffen blijven lozen, waardoor de concentratie daarvan stijgt. “Op Europees niveau moeten we daar echt wat mee.” Ingewikkeld is dat wel, want de Spaanse aardbeien die wij graag eten, komen uit een regio met grote waterschaarste, terwijl ze heel veel water nodig hebben en de boeren die dit telen Europese subsidie krijgen.

In hetzelfde schuitje

Je stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen, straks op 6 t/m 9 juni en dus nieuwe vertegenwoordigers voor het Europees Parlement kiezen, is kortom ook heel belangrijk voor ons hier in Den Haag. Van Asten vindt het jammer dat deze verkiezingen vooral draaien om immigratie en de opvang van vluchtelingen, over defensie en veiligheid en de rol van Europa op het wereldtoneel. “Helaas niet over belangrijke thema’s als natuur, milieu en duurzaamheid, de zorg en vergrijzing.”

In plaats van investeren in landbouwsubsidies, zou hij graag meer geld naar natuurbeheer en het tegengaan van klimaatverandering zien gaan. Tragisch vindt hij het dat de Green Deal, een strategie om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken, zo afbrokkelt. “Hebben politici niet gewoon slappe knieën?” vraagt iemand uit het publiek. “Ja misschien, maar ze zijn wel een afspiegeling van wat het volk wil,” reageert de wethouder.

Hij hoopt dat de lidstaten beter gaan samenwerken, het gevoel dat we in hetzelfde schuitje zitten in plaats van “allen voor zich”. En dat de uitslag van de verkiezingen geen stilstand voor Europa zal betekenen, “want dat betekent achteruitgang. En ingehaald worden door de rest van de wereld. Ik hoop dus dat we meer gaan inzien: er zit muziek in de Europese Unie.”

Meer lezen over wethouder Robert van Asten: https://www.robertvanasten.nl/
Over de Europese verkiezingen: https://elections.europa.eu/nl/

Luisteren
https://www.youtube.com/watch?v=gT2wY0DjYGo
https://www.youtube.com/watch?v=kv8_EZrNhpY
> Ken jij nog meer nummers over Europa? Schrijf het in de comments.

Bijeenkomsten van De Maatschappij
We organiseren regelmatig interessante en gezellige bijeenkomsten in Den Haag. Bekijk hier in de agenda.

De volgende bijeenkomst is op 13 mei. Dan bezoeken we het Internationale Strafhof.

Interesse om ook een keer te komen? Leuk! Stuur een mailtje naar: secretariaat@dh-maatschappij.nl

Volg ons ook op LinkedIn!

Susanne Borsboombekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden