Terug naar verslagleggingen

Geen dogma's

Op maandag 13 februari was het departement Leiden van De Maatschappij te gast bij de vrijmetselaars van loge La Vertu op de Steenschuur. La Vertu, ‘De Deugd’, is opgericht in 1757 en mag zich daarmee oudste vereniging van Leiden noemen.

Een goede opkomst van leden en introducees werd ontvangen, met een borrel, door oud-Maatschappijleden Jan-Floris Holsteijn en Arjan Pels Rijcken. Na een welkom en kennismaking werd begonnen aan de rondleiding door het gebouw. Gedurende een indrukwekkende kijk in de ‘tempel’ van La Vertu deelden Holsteijn en Pels Rijcken openlijk hun ervaringen met de vrijmetselarij, haar ritualen en de geschiedenis van de loge. La Vertu heeft als enig dogma dat er niet aan dogma’s wordt vastgehouden. Leden gaan op een vragende manier met elkaar in gesprek om zo over zichzelf na te denken (comparitie). Vanuit deze bijeenkomsten nemen de leden de ‘deugdzaamheid’, de morele grootheid in het handelen ten opzichte van naasten, mee naar huis.

Vervolgens werd er plaats genomen aan de dinertafel waar werd genoten van het diner. De sfeer zat er goed in en leden en introducees wisten elkaar makkelijk te vinden. De avond werd afgesloten met een dankwoord en een cadeau van La Vertu aan De Maatschappij.

Iedereen kan lid worden van de vrijmetselarij en loge La Vertu. Alle informatie over de loge, haar geschiedenis en ritualen kunt u teruglezen op de website: www.vrijmetselarij.nl/lavertu.

Departement Leiden bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden