Terug naar verslagleggingen

Achteruit naar de toekomst met je ogen op het verleden Een bezoek aan de ambassade van Nieuw-Zeeland

Achteruit naar de toekomst met je ogen op het verleden

Een bezoek aan de ambassade van Nieuw-Zeeland

Eilanden die verdwijnen in de zee, veel uitstoot door het vee, weinig vluchtelingen en veel seizoensarbeiders. Susannah Gordon, ambassadeur van Nieuw-Zeeland en Jennecca Evalu, de tweede vrouw op de ambassade vertelden hoe hun land omgaat met de thema’s klimaatverandering en migratie.

Jaarlijks brengt De Maatschappij, departement ’s Gravenhage een bezoek aan een ambassade. Dit keer, op 24 januari, waren we te gast op de ambassade van Nieuw-Zeeland, in een gebouw aan de Eisenhowerlaan in Den Haag.

Nieuw-Zeeland ligt helemaal aan de andere kant van de wereld, maar toch hebben we aardig wat overeenkomsten, begon voorzitter Marieke van der Vegte-Marres de middag: “Bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten en emancipatie. Ook kunnen we veel van elkaar leren, over klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel bijvoorbeeld.”

Brede steun voor klimaatbeleid

De ambassadeur en haar collega heetten de bezoekers in de Maori taal welkom. Susannah Gordon werkt al dertig jaar als diplomaat en treedt ook op als ambassadeur van Nieuw-Zeeland voor de internationale organisaties hier in Den Haag.

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden – het Noordereiland en Zuidereiland – en een aantal kleinere eilanden. De regio waar Nieuw-Zeeland deel van uitmaakt, de Zuidelijke Stille Oceaan, heeft al te maken met de ernstige gevolgen van klimaatverandering. Sommige eilanden zijn aan het verdwijnen door de zeespiegelstijging en het feit dat de bodem wegzakt. Er is in Nieuw-Zeeland brede steun voor het klimaatbeleid.  

Schapen en koeien

Nieuw-Zeeland is daarom nu actief aan het nadenken hoe de uitstoot verminderd kan worden en hoe het land aan te passen aan de klimaatverandering. De bevolking bestaat 5 miljoen mensen, die wonen op een oppervlakte ter grootte van het Verenigd Koninkrijk.

Veel van de elektriciteit komt al uit duurzame bronnen, maar de industrie en transport gebruiken nog vooral fossiele brandstoffen. De veeteelt – er zijn veel meer schapen en koeien dan mensen – veroorzaakt maar liefst 50 procent van de uitstoot. Geprobeerd wordt om dat met innovaties terug te dringen. Nieuw-Zeeland werkt ook aan klimaatadaptatie: het land aanpassen aan de gevolgen van het veranderende klimaat dus. Er lopen verschillende projecten op dit gebied samen met Nederland en de EU.

Migratie

Waarnemend plaatsvervangend Ambassadeur Jennecca Evalu, die nog maar een week in Den Haag was,vertelde hoe haar land omgaat met migratie. Zelf heeft ze ook een migratieachtergrond: haar ouders verhuisden voor haar geboorte naar Nieuw-Zeeland vanaf Niue in de Zuidelijke Stille Oceaan.

 Arbeidsmigranten bijvoorbeeld, komen vaak naar Nieuw-Zeeland om in een breed scala aan sectoren te werken. Vooral in de land- en tuinbouw zijn veel seizoensarbeiders nodig, waarvan velen vanuit de landen in de Zuidelijke Stille Oceaan komen via de zogeheten Recognised Seasonal Employer (RSE) programma. Een ander voorbeeld zijn de  schaapscheerders die tijdens de zomer in Nieuw-Zeeland werken, dan verder trekken voor de zomer in Australië, waarna ze naar Europa reizen voor het scheerseizoen daar.

Net als in Europa is het niet altijd rozengeur en maneschijn met de arbeidsmigranten.  Er zijn gevallen geweest waarin arbeidsmigranten te maken kregen met problemen. In dit verband is er in Nieuw-Zeeland het Maori-gezegde: Kia whakatōmuri te haere whakamua "I walk backwards into the future with my eyes fixed on my past.”

De Maatschappij en The Young Society

De organisatie van deze bijeenkomst lag in handen van The Young Society, een groep leden binnen De Maatschappij Departement ’s-Gravenhage onder de 40 jaar.

In 2024 organiseert De Maatschappij Departement ’s-Gravenhage nog meer interessante en leuke lezingen, bezoeken en andere bijeenkomsten. Interesse om ook eens te komen of heb je vragen?

Neem gerust contact op via secretariaat@dh-maatschappij.nl en volg ons ook op LinkedIn.

 

Pascal van Empelbekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden