Nieuwjaarsbijeenkomst in Panorama Mesdag 18 januari jl., anders dan anders.

Woensdagavond 18 januari jl. verwelkomde het bestuur van ons departement leden en introduceés (ruim 50 man/vrouw) voor een nieuwjaarsbijeenkomst in een icoon van de stad, het museum Panorama Mesdag in de Zeestraat.Geen gebruikelijke bijeenkomst in de zin van een spreker, met een exposé over zijn of haar specialisme en vragen/discussie na afloop met de aanwezigen.
Na een kort welkomwoord door  Hans van der Eerden  waarin verbinden, inspireren en vernieuwen de rode draad vormden, werd tenslotte door hem de wens voor een gezond, gelukkig en succesvol 2017 uitgesproken. De “leiding” werd vervolgens overgenomen door 2 medewerkers van het museum zelf.
Aan de aanwezigen waren inmiddels kaartjes uitgereikt met daarop afgebeeld een fragment van het Panorama zelf. Wij werden gevraagd om bij het corresponderende deel van het schilderij te gaan staan en zo de verbinding aan te gaan met een van de aanwezigen die ook bij datzelfde fragment in het Panorama stond.
Een leuke, originele en ontspannen manier om de ander beter te leren kennen!
Daarna werden wij in de gelegenheid gesteld een “kijkje achter de schermen” te nemen. In 2 groepen trokken wij langs het schilderij op de “begane grond”, zodat alle details en optische “trucs” haarfijn zichtbaar werden.

Achtergrond
Panorama Mesdag is een opmerkelijk museum. Het belangrijkste schilderij uit de collectie is cilindervormig en meet 14 meter hoog en heeft een omtrek van 120 meter. Het schilderij, dat een van de oudste 19e-eeuwse panorama's in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg'.
Het is in 1881 geschilderd, door Hendrik Willem Mesdag, een beroemde kunstschilder uit de Haagse School. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van zeegezichten. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en de kunstschilders Théophile de Bock, George Hendrik Breitner en Bernard Blommers hebben eveneens een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming ervan.
Mesdag heeft het schilderij in eerste instantie in opdracht gemaakt voor een Belgisch bedrijf (voor destijds 63.000 gulden). Dit bedrijf ging failliet en Mesdag, die niet onbemiddeld was, heeft het toen teruggekocht. Mesdag en zijn vrouw hadden geen kinderen meer sinds hun enige zoon Klaas in 1871 was overleden. Nog voor zijn overlijden schonk Mesdag het Panorama aan zijn 33 neven en nichten in de vorm van een n.v. Panorama Mesdag wordt nu nog steeds beheerd door de nazaten van de oorspronkelijke aandeelhouders, nu als cultuurhistorische familie b.v.

Fotografisch verslag
Het zal de aanwezigen ongetwijfeld opgevallen zijn. Wij hebben fotograaf en oud departementslid Hein Athmer gevraagd om foto’s te maken van deze en (mogelijk)toekomstige bijeenkomsten en zo een actieve (visuele) bijdrage te kunnen leveren aan de nieuwe website van De Maatschappij.
Via deze (externe)link komt u op de website van Hein, alwaar u in een “besloten omgeving” de overige foto’s kunt bekijken.

Pierre van Aalst bekijk profiel

Aangenaam: Pierre A.C.M. van Aalst Drijvende kracht achter Quintac is Pierre van Aalst. Verandering is zijn core business en ook de rode draad in zijn eigen leven. Dat zie je terug in zijn opleidingen en ervaring - begonnen als registeraccountant begreep Pierre al snel dat zijn interesse en ambitie verder reikten dan alleen de financiële kant van bedrijven. Door aanvullende opleidingen en jarenlange ervaring kan hij ook uit de voeten met organisatorische, technologische, commerciële, strategische en menselijke aspecten die bepalend zijn voor het succes van elk bedrijf of organisatie. Start ups en scale ups waarderen Pierre zijn vermogen om hun organisaties te laten groeien. Terwijl de (vaak) jonge entrepreneurs zich op de inhoud concentreren, ontzorgt Pierre hen aan de “achterkant”. Alles van a tot z in back en front office is dan geregeld. Denk- en daadkracht Afhankelijk van de opdracht en de context waarin die opdracht plaatsvindt fungeert Pierre als coach, vraagbaak, analist, verbinder, verhalenverteller, grensbewaker of inspirator. Soms als extern adviseur, klankbord, vaker als interim- of changemanager. Kortom een man met een missie, zijn adagium: Verandering is de enige constante! Als een opdracht daarom vraagt, kan Pierre zijn uitgebreide netwerk met ervaren specialisten aanspreken – juristen en fiscalisten bijvoorbeeld, of specialisten in ICT, P&O, complexe fusies of overnames en risicomanagement. Zo hebt u met Quintac een flexibele schil van top professionals en interim-managers tot uw beschikking, met een reusachtige denk- en daadkracht. Veranderen met visie Bent u benieuwd naar wat Quintac voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen? Bel of mail Pierre van Aalst voor een vrijblijvend gesprek, maar dan wel met een espresso!


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden