Zinvol het nieuwe jaar in!

De tijd dat zingeving het exclusieve domein was van kerkelijke instituties is wel voorbij. Psychiaters en filosofen helpen de moderne, a-religieuze westerse mens met levensvragen die blijven opborrelen en om antwoorden vragen. In het kader van gelukwensen en goede voornemers gaat Anne Stael op 9 januari in op het belang van zingeving, zowel voor individuen als voor organisaties. En natuurlijk proosten we samen op het nieuwe jaar, op onze vertrekkend voorzitter Tonita Garritsen en onze nieuwe voorzitter Karlijn Bakker.

Mensen ervaren een zinvol leven als zij hun kwaliteiten en passie kunnen verwezenlijken. Hierbij kun je jezelf soms afvragen welke voldoening en levensvervulling je haalt uit je werk en uit je relaties? En welke uitdagingen doen zich dan voor?

Het gaat aan de ene kant om een persoonlijke uitdaging: je vermogen om zin te maken. Ook wel humeurmanagement genoemd. Aan de andere kant is er een organisatorische uitdaging: ruimte creëren zodat mensen hun zingevingsvragen mogen stellen en zich kunnen ontplooien. Zingeving en werk hebben een speciale relatie. Werk heeft als doel (samen) iets bereiken, een (maatschappelijk) doel nastreven of geld verdienen. Zinvol werken gaat vaak hand in hand met betere resultaten en dat is een win-winsituatie voor zowel jezelf als de wereld/maatschappij. Het blijkt namelijk dat een tevreden werknemer productiever is.

Stael zal aan de hand van het boek van voormalig denker des vaderlands René Gude, ‘Werk verzetten’, ingaan op de relatie tussen werk en zingeving. Gude onderscheidt vier betekenissen van zin: 1) het zinnelijke, ofwel het lijflijke, het lekkere; 2) het zintuigelijke, ofwel het esthetische, het mooie; 3) het zinrijke, ofwel het rationele, dat betreft ons 'kletsvermogen' en 4) het zinvolle, of je achter de doelen van je werk, onderneming en je leven staat.

Daarnaast zal Henk Jongerius, dominicaan in het Dominicanenklooster te Huissen, duidelijk maken dat zingeving niet bestaat en dat onze wijze van communiceren permanente aandacht vraagt. En op basis van zijn ervaring met de begeleiding van managers zal Henk ingaan op de principes van ‘dienend leiderschap’.

Programma (let op! De tijden zijn een half uur verschoven.)

17.30 uur   Ontvangst met soep en een broodje
18.30 uur   Opening met proost op het nieuwe jaar, Tonita Garritsen en Karlijn Bakker
19.00 uur   Zingeving op het werk, Anne Stael en Henk Jongerius    
20.00 uur   Borrel
21.00 uur   Einde

Locatie: Huis van Puck, Kazerneplein 6-2, 6822 ET in Arnhem.

We bieden je deze nieuwjaarsbijeenkomst aan. We kijken uit naar jouw komst en een gezamenlijke proost: op jou, De Maatschappij en natuurlijk Tonita en Karlijn.

 

 

 

 

 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden