Technologie en recht in de negentiende eeuw

Het nieuwe jaar luidt Haarlem & Haarlemmermeer in met een historisch getinte vergelijking van tijdperk in technologie door een rechtshistoricus.
Prof. mr. Egbert Koops (1979), sinds 2014 hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, is spreker tijdens onze bijeenkomst op donderdag 17 januari.

 “Met de snelheid der gedachte”. Technologie en recht in de negentiende eeuw.

Op de industriële revolutie van kolen, ijzer en stoom volgde een technologische revolutie die haar weerga nauwelijks kent. De wereld versnelde door de spoorweg en auto, en raakte verbonden door de telegraaf. Tegelijkertijd ontwikkelde zich nieuw gedachtegoed, kapitalisme, marxisme, socialisme, liberalisme, in antwoord op sociale problemen zoals urbanisatie en industrialisatie. In deze lezing wordt onderzocht hoe wetgevers en juristen in Nederland en de buurlanden omgingen met de veranderingen van de negentiende eeuw. Zo wordt niet alleen gekeken naar de boeiende wisselwerking tussen recht en samenleving in vroeger tijden, maar ook een schuin oog geworpen op de uitdagingen waar beide nu voor staan.

Prof. mr. Egbert Koops (1979) is sinds 2014 hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Programma:
19.30 Inloop en koffie/thee
20.00 Voordracht Prof. Koops
21.00 Nieuwjaarsborrel
22.30 Einde

Locatie: Hotel Lion d'Or, Kruisweg 34/36 Haarlem (nabij station Haarlem).
Na aanmelding ontvangen deelnemers verdere informatie.

Aanwezige introducees 10

Zwentibald van Blokland

Maarten Dijkstra

Benno Dinkelaar

Hanneke Hoek

Lodewijk Houthoff


Alle introducees bekijken

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden