Burgerboerderij De Patrijs

Afgelopen jaar is het veel in het nieuws geweest: de plannen en ontwikkeling rondom Burgerboerderij De Patrijs in Vorden. De omschakeling van een hedendaagse melkveehouderij naar een  gemengde, ecologische, natuurinclusieve boerderij.

Johannes Regelink (neef van de twee broers die momenteel nog eigenaren zijn) en Joanne Malotaux zijn, samen met Erik (melkveehouder) en Saskia (kaasmaker) enige tijd geleden gestart met voorbereidingen om deze transitie te gaan realiseren. Ze vormen een gangbare melkveehouderij (familiebedrijf sinds 1912, 160 melkkoeien) om tot een gemengde, agro-ecologische boerderij waar gezonde producten van het land komen: gezond voor mens, dier en omgeving. Men beoogt een gesloten en gemengd bedrijf, een betere prijs voor de producent, een afzet direct in de buurt van de consument (via inmiddels al 4 onbemande winkels, ‘verslokalen’), een kweekvijver voor jonge startende boeren, een voorbeeld en experiment om de landbouw naar een duurzamere toekomst te loodsen.

Samen met specialisten, buren, bank, burgers en eigen inzet van expertise zijn plannen in vergevorderd stadium beland met een businessmodel waarbij de boerderij niet langer van de boer zal zijn maar van zichzelf. Meer dan 300 burgers zijn inmiddels via medefinanciering (ruim 500 deelcertificaten à raison van meer dan € 5 mln), samen met bank en kapitaalinbreng van de familie aangesloten bij De Patrijs. Binnenkort zal de formele transitie van start gaan.

We starten om 12.00 uur met een lunch bij Hotel Bakker in Vorden.
Johannes vertelt ons dan al kort over De Patrijs. Na de lunch -rond 12.45 uur- vertrekken we richting De Patrijs (ca. 5 min. rijden) en leidt Johannes ons rond over het erf van De Patrijs. Hij vertelt ondertussen over de geschiedenis, het heden en toekomstige invulling van de boerderij, waarbij hij ook kort stilstaat bij de crowdfunding die hier succesvol is toegepast.

Meld je voor 15 oktober a.s. aan, via de aanmeldbutton in deze uitnodiging of via de website, en kom kijken. De rondleiding is volledig buiten, dus draag passende kleding.

Datum: dinsdag 19 oktober 2021

12.00 – 12.45 uur lunch bij Hotel Bakker Vorden
12.45 – 13.00 uur vertrek Bakker en aankomst De Patrijs
13.00 – 14.00 uur rondleiding De Patrijs

Plaats: Lunch: Hotel  Bakker, Dorpsstraat 24 in Vorden
Rondleiding: De Patrijs, Hengeloseweg 16 in Vorden
Parkeren: Verzoek om zo veel mogelijk te carpoolen in verband met beperkte parkeerruimte bij De Patrijs. U kunt parkeren voor de grote stal op het erf. Volg eventuele aanwijzingen.
Kosten: Gratis voor leden van de departementen Zutphen, Deventer, Apeldoorn.
Introducés (1 per lid) kunnen ook gratis deelnemen. Bij meer introducés zijn de kosten € 17,50.

CORONA: Deelname is uitsluitend mogelijk bij tonen van geldig corona toegangsbewijs, waar om gevraagd zal worden bij Hotel Bakker.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden