presentatie over ‘Het licht van Cuyp’ door Sander Paarlberg conservator Dordrechts Museum

In 2020 is het 400 jaar geleden dat Aelbert Cuyp, één van de belangrijkste landschapsschilders uit de Gouden Eeuw, in Dordrecht werd geboren. Het Dordrechts Museum organiseert van 27 september 2020 tot 14 maart 2021 een grote tentoonstelling met het werk van Cuyp. Het belangrijkste gedeelte van dit werk bevindt zich in Engeland. Veel grote Engelse schilders zoals Turner en Constable hebben zich door Cuyp laten inspireren.

Sander Paarlberg kunstkenner bij uitstek is verheugd over drie schilderijen die het Dordrechts Museum door ‘perfecte timing’ een half jaar mag lenen. ‘’Wij hadden nooit verwacht dat we ze samen zouden kunnen brengen voor onze tentoonstelling. De kans dat dit ooit nog eens gebeurt is nihil’’, aldus conservator en organisator van de Cuyp tentoonstelling Sander Paarlberg.

De drie meesterwerken van de in Dordrecht geboren Aelbert Cuyp zijn al ruim twee eeuwen in het bezit van de hertog van Bedford en de beheerders van het Bedford landgoed. Cuyp werd in de achttiende eeuw - een eeuw na zijn leven - populair in Engeland. Engelse kunstschilders waren diep onder de indruk van het werk van de Dordtse meester. Hij geldt als één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de Engelse landschapsschilderkunst. Schilderijen van de meester werden voor recordbedragen verkocht en verdwenen zo uit Nederland.

De tentoonstelling toont niet alleen werk van Aelbert Cuyp maar ook dat van Britse kunstenaars als Wilson, Gainsborough en Constable die zich door zijn idyllische landschappen en gouden licht lieten inspireren.

Sander Paarlberg, conservator oude kunst, vertelt u bijzondere en vermakelijke wetenswaardigheden over ‘het licht van Cuyp’.

Wij nodigen u graag uit voor deze bijzondere lezing als voorloper op de grote Cuyp tentoonstelling in het Dordrechts Museum.

Aanwezige introducees 11

Willemien Dingemans

Frans Geers

DataList

Mirjam van Herwijnen

Piet Hoogendoorn

Tom Hoogerwerf

introducee van J.Beijerman

Alle introducees bekijken

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden