“Verondersteld geen bezwaar' met dr Erwin Kompanje

Graag nodigen wij je uit voor de lunchbijeenkomst van 12.00 tot 14.00 uur op woensdag 9 januari 2019. 

Spreker is Erwin Kompanje klinisch ethicus en universitair docent, verbonden aan de intensive care volwassenen én de afdeling ethiek en filosofie geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam. Erwin adviseert artsen en verpleegkundigen bij dagelijkse ethische en gezondheidsrechtelijke vragen en problemen. Hij is actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Erwin is een bevlogen docent die de toehoorders met zijn grote praktische ervaring, met oog voor de actualiteit, weet te boeien.

Het onderwerp van zijn lezing is: “VERONDERSTELD GEEN BEZWAAR “

Een actueel onderwerp omdat in januari 2019 de nadere invulling van de donorwet behandeld gaat worden in het parlement.

Daarnaast spreekt Erwin Kompanje bevlogen over zijn vak, de klinische ethiek, met echte hersenkrakers: Euthanasie bij pasgeborenen of dementerenden: waarom doen we dat?; Ben je wel echt dood als je hersendood bent?; Wat ervaar je als je in coma bent?; Dehumaniseren artsen hun patiënten, en zo ja, waarom?; Waarom is het zo zinvol om naar ‘House’ te kijken?; Waarom is het wellicht niet zo juist om aids de wereld uit te helpen?; Waarom zijn er zo weinig orgaandonoren, en is dat echt zo erg?; ‘Waarom sommige dokters niet geïnteresseerd zijn of u wel of niet beter wordt.; ‘Wilsverklaringen, niet-reanimeer penningen en levenstestamenten: wat moeten we ermee in de praktijk?’

Lezingen om nog lang over na te blijven denken! Maar daarnaast weet hij ook met zijn prikkelende uitspraken ‘Waarom het helemaal niet erg is dat walvissen stranden en doodgaan’; ‘Waarom zielige vogeltjes opvangen zinloos is’ en ‘De wreedheid van oorlog en de kracht van verbintenissen’ mensen aan het denken te zetten.

De Maatschappij Drechtsteden nodigt jullie met kennissen/relaties dan ook van harte uit voor deze bijeenkomst op woensdag 9 januari 2019 in het ROC DaVinci te Dordrecht.

Kosten: deze zijn verhoogd naar € 20,00 komend jaar, alleen voor leden via knipkaart blijft het 17,50.

Locatie
Da Vinci College, Grand Café Bellissimo 
Leerparkpromenade 100
3000 BA Dordrecht

Tijdschema:
12.00 - 12.15 inloop
12.15 - 13.00 lunch
13.00 - 14.00 uur Olivier Rikken  

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden