KUNST VOOR DE KOST


Johan Barthold Jongkind
Gezicht op het Groothoofd te Dordrecht bij Maanlicht
1886


Het thema van deze namiddag heeft ook vandaag een hoog actualiteitsgehalte en is feitelijk een vraag die niet enkel in de uitoefening van het kunstenaarschap speelt. Maar vanmiddag is de insteek de vraag hoe je als kunstenaar leven kunt van je werk? Is een kunstschilder altijd een creatief genie of is schilderen vooral een broodwinning? Hoe bepalend is de smaak van het publiek? Deze tentoonstelling gaat over ondernemende kunstenaars en populaire schilderijen.

Je niets aantrekken van commercie of de markt, dat kunnen maar weinig kunstenaars zich permitteren. De schoorsteen moet tenslotte roken. In de schilderkunst zijn daar door de eeuwen heen allerlei oplossingen voor gevonden. In de 19de eeuw, toen de handel een sterk sturende rol ging spelen in de kunstwereld, werden kunstenaars steeds vindingrijker. Sommigen maakten goed verkoopbare schilderijen naast hun eigen, vrije werk. Andere kunstenaars hadden het geluk dat hun favoriete onderwerp goed in de markt lag. Eén gouden succesformule is er niet, de markt is altijd in beweging. En kunstenaars bewegen mee.

In meer dan 150 kunstwerken krijg je een overzicht van veelal 19de-eeuwse kunst die goed verkocht. Veel van de meer dan 150 getoonde schilderijen behoren nog altijd tot de meest geliefde werken in museumcollecties. Tal van werken komen door de veranderde smaak zelden uit het depot.

Kattenrage
De schilderijen met spelende katjes van Henriette Ronner-Knip (1821-1909) waren eind 19de eeuw buitengewoon gewild. Haar werk was te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Als kostwinner van haar gezin beschouwde zij de verkoop van haar werk als een ‘noodzakelijk kwaad’. Hoe meer katten de klant op een schilderij wenste, hoe hoger de prijs.

NK Collectie
Het campagnebeeld is één van de vele bijzondere bruiklenen uit de tentoonstelling. Het behoort tot de collectie Nederlands Kunstbezit (NK-collectie): kunstvoorwerpen die in de periode 1933-1945 mogelijk zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Na de oorlog kwamen ze onder beheer van de Nederlandse Staat. Meer informatie over de mogelijk herkomst vind je op deze pagina. Heeft u informatie over dit kunstwerk? Neem dan contact op met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.

Rondleiding
Het bestuur van uw departement nodigt u graag uit voor een bezoek aan de tentoonstelling Kunst voor de Kost in het Dordrechts Museum op woensdag 8 mei a.s. om 15.30 uur. Wij worden dan rondgeleid door museumdocent mevrouw B. Mensink. De rondleiding start stipt om 15.45 uur. Na kennisname van de getoonde “producties” wordt om 17.00 uur in Art & Dining het aperitief geschonken. Om na te praten of wij nu naar kunst of naar “ordinair” productiewerk hebben gekeken.

Toegang Dordrechts Museum
Het entree tot het museum bedraagt € 17,00 per persoon.  U wordt verzocht dat bedrag bij de entreebalie te voldoen.  Met een geldige Museumkaart, BDM of VDM jaarkaart, ICOM, Dordt- of Rotterdampas hoeft geen entreegeld te worden betaald.  Het departement biedt de rondleiding zonder kosten aan haar leden aan.

Mocht u met de auto komen dan kunt u het beste in de P1 Parking Drievriendenhof/Dordrecht Centrum aan de Korte Kolfstraat 235, op 200 meter loopafstand van het museum, parkeren.

Aperitief Art & Dining
Van 17.00 tot circa 18.00 uur zijn wij te gast bij Christiaan en Mariska Visser van Art & Dining voor een omlijst aperitief. Leden van het departement Drechtsteden zijn vrijgesteld van de consumptiebijdrage.  

Aanmelding
U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden door te klikken op de aanmeldbutton aan de onderzijde van deze uitnodiging of rechtstreeks via de site van www.de-maatschappij.nl  

Introducees zijn welkom, wel vragen wij (voor) hen de consumptiebijdrage á € 12,50 vooraf te voldoen op
NL47ABNA 0443 5616 05 t.n.v. Departement Drechtsteden o.v.v. Kunst voor de Kost en de naam van de introducee.

Tot woensdag 8 mei a.s. om 15.30 uur in het Dordrechts Museum.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van departement Drechtsteden

Locatie bijeenkomst:              Locatie Aperitief:                           
Dordrechts Museum               Art & Dining      
Museumstraat 40                   Museumstraat 38                                          
3311 XP Dordrecht                 3311 XP Dordrecht

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden