FINALMENTE: APERITIVO IN THE MOVIES

“Aperitivo” is een mooi Italiaans woord en is een afgeleid van het werkwoord “aprire” dat “openen” betekent. Voor ons staat het symbool voor het (her) openen van het laatste seizoen van het departementsjaar. En omdat dat eindelijk “live” kan, doen we het een beetje anders.

Wij nodigen u uit voor een bijeenkomst in The Movies te Dordrecht waar wij ontvangen worden door Geert ter Steeg, directeur van de The Movies en entrepreneur in de wereld van kunst en cultuur.

Geert heeft voor ons een aantal korte films (2-10 min) geselecteerd, die thematisch verbonden zijn door de noemer: Verbeelding & Reflectie.

Het kenmerk dat de mens bij uitstek als wezen onderscheidt van andere aardebewoners is ons vermogen te verbeelden en te reflecteren. Dat vermogen hebben we allemaal, ook al wisselt de mate en het niveau ervan per individu. En nog belangrijker: we benutten die vermogens heel verschillend in ons dagelijks leven. De kunsten – waaronder de filmkunst – leveren ons een aanhoudende stroom van prikkels om dat vermogen (meer) te benutten. Daarom is kunst zo essentieel voor het onderhoud van dat wat ons mensen maakt.

In een klein uur wordt een dialoog door gastheer met publiek gevoerd waarbij enkele korte films worden omlijst door persoonlijke notities en vraagstellingen van de gastheer rondom het thema “Verbeelding & Reflectie”. Het mooie is dat deze filosofische begrippen overlappen met het medium film. Want film werkt primair (zeker niet uitsluitend) met beeld en is ook in de letterlijke betekenis een verbeelding van een verhaal. Van film valt alleen te genieten dankzij de reflectie vanaf een scherm (in welk formaat dan ook). Drie à vier filmpjes tonen de grillige verbeeldingskracht van filmmakers en laten iets zien van hun methoden om ons - toeschouwers – te bewerken. Zodanig bewerken om dat wat we te zien krijgen ons aansporen om ons hoofd en hart ‘aan’ te zetten. In plaats van ‘uit’, want daarvoor is entertainment bedoeld.

U bent op 8 september a.s. om 16.00 uur van harte welkom in The Movies aan de Nieuwstraat 62 te Dordrecht. Om 16.30 uur start het programma over “Verbeelding en Reflectie” terwijl van 17.30 uur tot 18.30 uur het aperitief met enkele hapjes zal worden geserveerd. Finalmente.

Voor leden van het Departement Drechtsteden is de bijeenkomst inclusief het aperitief kostenvrij. Introducees (of leden van andere departementen) zijn welkom. Kostenbijdrage € 17,50. 

U kunt uzelf aanmelden door in te loggen op de website van De Maatschappij of door een mail te sturen naar info@de-maatschappij.nl 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden