Bijeenkomst “Italianen in Dordrecht ” Inleiding door Remy Balistreri


Tijdens de Citta Italiana in mei 1959 op de Voorstraat in Dordrecht

UITNODIGING BIJEENKOMST 14 maart 2024, Da Vinci College, aanvang 16.00 uur

                                          “Italianen in Dordrecht ”

                                       Inleiding door Remy Balistreri

                                     Dordtenaar, historicus en ondernemer

Over Remy Balistreri

Remy Balistreri is een kleinzoon van Giovanni Battista Balistreri die in 1961 van Sicilië naar Dordrecht is gekomen. De jonge Balistreri is een geboren Dordtenaar con legami familiari italiani en heeft het eilandbewoner zijn met zijn grootvader gemeen. Na zijn middelbare schoolopleiding aan het Oranjepark en een kort studie intermezzo in Amsterdam heeft hij in Utrecht geschiedenis gestudeerd. Momenteel doceert Remy geschiedenis aan het Libanon Lyceum in Rotterdam. Maar bovenal is hij bekend als publicist en ondernemer. Onder de naam “Ontdek Dordrecht” organiseert hij stadswandelingen e/o vaarten door Dordrecht onder begeleiding van zeer gemotiveerde stadsgidsen. Een van hen kennen wij goed in de persoon van ons lid Leon Peeters. Inmiddels zijn door Remy soortgelijke “Ontdek ...” initiatieven gestart in Gorinchem, Breda en Gouda. Bovendien verschijnt zo nu en dan een historische publicatie van zijn hand waaronder het boekje “Italianen in Dordrecht”. 

Italianen in Dordrecht, (arbeids)migratie avant la lettre

Vanaf de middeleeuwen verschijnen de eerste Italianen op het eiland van Dordrecht want er werd handelgedreven in Dordrecht en de geldeconomie ontwikkelde zich. Dat trok Italiaanse geldwisselaars en kredietverschaffers (de lommerd). De Italiaanse invloed op de Dordtse geldmarkt was in de 17e eeuw kleiner geworden. In dezelfde periode waren de arbeidsmogelijkheden in Italië afgenomen en zochten Italianen een broodwinning buiten Italië. Dat leidde tot arbeidsmigratie van diverse beroepsgroepen. Ook beroepen die in Dordrecht niet of minder bekend waren. Denk aan terrazzowerkers, stukadoors, sierstucwerkers, niet geheel toevallig vrije beroepen of ambachten die in Dordrecht niet door gilden waren gereguleerd. In het interbellum van de vorige eeuw volgden ijsmakers. Italiaans ijs is in onze samenleving niet meer weg te denken. Zo ook pizza’s. Daarover en nog veel meer kan Remy Balistreri deels uit eigen ervaringen vertellen. Misschien is er ook wel wat te zeggen over het proces van maatschappelijke acceptatie en integratie. Waarmee de actualiteit van vandaag wordt getoucheerd. 

Welkom bij het da Vinci College in ruimte Connes.

Remy Balistreri zal op 14 maart a.s. zijn inleiding over Italianen in Dordrecht houden. Misschien waren er ook Italianen in Gouda, Breda of Gorinchem. We gaan het horen, zijn inleiding is het ontdekken waard. Daarom hopen wij u om 16.00 uur in ruimte Connes van het da Vinci College te ontvangen. Om 16.15 uur start hij met zijn inleiding.

Aansluitend wordt rond 17.30 uur een aperitief geschonken in het nabijgelegen LEO. Dit keer – als het lukt – met een bijzondere Italiaanse wijn op tafel. Aan leden van het departement wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Introducees (consumptiebijdrage € 10,-) en studenten (eerste drankje gratuito) zijn natuurlijk welkom. Wij verzoeken de consumptie bijdrage ter plaatse te voldoen.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden door te klikken op de aanmeldbutton aan de onderzijde van deze uitnodiging of rechtstreeks via de site van www.de-maatschappij.nl  

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van departement Drechtsteden

Locatie bijeenkomst:     
Da Vinci College, ruimte Connes
Ingang gebouw BIANCO        
Leerparkpromenade 100            
3312 KW Dordrecht
    
Locatie Aperitief:
Da Vinci College, restaurant LEO
Leerparkpromenade 100            
3312 KW Dordrecht    
 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden