Rondleiding en lezing gebouw Zilveren Kruis / Achmea door architect.

Het Achmea pand aan de Dellaertweg in Leiden is sinds 2010 een iconisch gebouw in Leiden. Gebouwd door Achmea op een praktisch onmogelijke plek vlak naast het spoor met eronder een weg. Het driedubbele gebruik van de ruimte (weg, kantoor, leidingen in de grond) is uniek in Nederland.

Het gebouw heeft haalt wisselende gevoelens in mensen naar boven. Het is genomineerd voor lelijkste gebouw van Nederland, maar ook genomineerd voor mooiste gebouw van Leiden.

Tijdens deze bijeenkomst krijgen wij alle ins en outs te horen over dit pand van de architect Fons Verheijen

Na de bijeenkomst is er de mogelijkheid om op eigen kosten met elkaar een hapje te gaan eten in de stad. Hierbij zal het eerste drankje door de vereniging worden gesponsord. Mocht je hierbij willen aanhaken stuur dan even los een berichtje naar tom@vansteinengroentjes.nl in verband met eventuele reserveringen.

 

Fons Verheijen

Fons Verheijen

Verheijen studeerde in 1975 cum laude af aan de Technische Hogeschool in Delft. Na werkzaam te zijn geweest bij de bureaus Kruisheer en Hallink uit Rotterdam en Paardekooper uit Voorhout ging hij in 1982 als zelfstandig architect werken in Voorhout. In 1990 vestigde het bureau Verheijen, Verkoren, De Haan (VVH) zich in Leiden. In 2001 werd dit VVKH Architecten door de toevoeging van Ronald Knappers en sinds 2004 staat deze afkorting voor Verheijen, Van Rijswijk, Knappers en De Haan. Het bureau is gevestigd naast het Kweekschool voor Zeevaart-gebouw aan het Noordeinde in Leiden. Verheijen is vooral bekend van grote werken als museum Naturalis in Leiden, winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam en het winkelcentrum The Wall in Utrecht. Ook is hij sinds 2001 als hoogleraar Bouwtechnisch Ontwerpen verbonden aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Verheijen kwam in 2017 in het nieuws door zijn bezwaar tegen de manier waarop museum Naturalis in Leiden wordt verbouwd en uitgebreid. Hij is van mening dat daarmee zijn intellectuele eigendom wordt aangetast. In maart 2017 bepaalde de rechter in een voorlopige voorziening dat de werkzaamheden moesten worden stilgelegd in afwachting van de uitkomst van een door Verheijen aangespannen bodemprocedure. Na twee weken werd een schikking getroffen tussen Naturalis en Verheijen, waarbij hij een vergoeding van 1,5 miljoen euro krijgt, die hij zal bestemmen voor een stichting voor wetenschappelijk architectuuronderzoek. Daarnaast heeft Naturalis de architect een virtueel museum beloofd waarin het gehele interieur van zijn gebouw de komende tien jaar raadpleegbaar zal zijn.

Aanwezige introducees 11

C.A. de Weerdt.

Geelkerken & Linskens

Joost Baas

Hagen en Baas

Simone Baatenburg de Jong

https://www.procsys.nl/

Remco Beekman

Karin Beij

Apek Administraties

Alle introducees bekijken

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden