Bedrijfsbezoek aan Justitieel Complex Zaanstad

Graag nodigen wij jullie uit voor voor een wel heel bijzonder bedrijfsbezoek aan de penitentiaire inrichting (Justitieel Complex Zaanstad) op 24 januari 2019, van 18:00 tot 20:00 uur in Westzaan.

Weinigen van jullie zullen ooit de gelegenheid hebben gehad om een gevangenis van binnen te kunnen bezoeken. Je kent ongetwijfeld de Bijlmer Bajes nog wel, maar helaas is deze al enige tijd gesloten en inclusief bewoners overgeplaatst naar Zaandam, vlak aan de overkant van het IJ. Vandaar deze excursie naar de overzijde. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 68.000 m2 en biedt plaats aan ruim duizend gedetineerden in 667 cellen.

De heer Ed van Leusden, tevens lid van De Maatschappij in Den Haag, is Senior Adviseur en coördinator bedrijfsvoering In-Made Penitentiaire Productiebedrijven. Als onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is hij onder meer verantwoordelijk voor het programma In-Made / Ex-Made. Ed en zijn collega Frank Becker zullen ons vertellen over het gevangeniswezen en het beleid dat wordt gevoerd om gedetineerden terug te brengen in onze samenleving.
Want hoe is dat momenteel geregeld? Met hoeveel mensen hebben we te maken? Iemand wordt veroordeeld, zit z’n straf uit en stapt na een zekere periode weer terug de maatschappij in. Dat is althans de theorie. Wie heeft wanneer nog de verantwoordelijkheid? Hoe ligt de relatie met de Reclassering? Wie neemt het van de ander over en op welk moment? Wie zijn deze mensen, waarom zouden wij als ondernemers of overheid hen wel of niet willen aannemen? Hoe hoog is het slagingspercentage, hoe vaak gaat het fout? Waarom is het lucratief om productiewerk door gevangenen te laten doen?

Kortom, nogal wat vragen die om uitleg vragen en waarbij jullie input bijzonder op prijs wordt gesteld!
Wij hopen daarom van harte je te begroeten op deze bijeenkomst.

Na deze inleiding volgt een rondleiding door het nieuwe complex, dat een van de modernste in zijn soort in Nederland is, waarna wij plenair afsluiten. Een niet te missen ervaring!

Programma:
18.00     Inloop (koffie, thee)
18:20     Welkomstwoord
18.25     Inleiding en video over In-Made door Ed van Leusden en Frank Becker
19.00     Rondleiding
19.30     Plenaire afsluiting over o.a. Ex-Made, met soep en een broodje
20.00     Einde bijeenkomst

Aanmelden kan tot 22 januari a.s. via de aanmeldbutton of door een e-mail te sturen naar info@de-maatschappij.nl.  
Zonder aanmelding wordt je niet toegelaten i.v.m. de veiligheidsvoorschriften. Tevens zal je identiteit worden gecontroleerd (paspoort of rijbewijs svp meenemen).

Let op: het is niet toegestaan een mobiele telefoon mee de inrichting in te nemen. Bij de voorportier zijn voldoende lockers aanwezig om de telefoons in achter te laten.
Enkele dagen voor bijeenkomst zullen alle deelnemers nadere informatie ontvangen, o.a. een routebeschrijving, OV- en parkeermogelijkheden.

Introducés zijn van harte welkom: Het bestuur roept alle leden op De Maatschappij in hun eigen netwerk onder de aandacht te brengen en mensen uit te nodigen voor deze bijeenkomst.

Wij vertrouwen op een geslaagde bijeenkomst.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden