Armoede: eigen schuld of onze zorg?

Hoewel de crisis alweer een tijdje voorbij is, is het aantal mensen met schulden niet minder geworden. Sterker nog: de kans voor werkenden om in armoede te komen is gegroeid. Wat betekent het om anno 2018 arm te zijn? Met welke keuzes en reacties word je dan geconfronteerd? En hoe gaan we er als samenleving mee om?  Op donderdag 13 december nemen Rijnstad en de Dullertstichting ons mee in dit vraagstuk. Meld je meteen aan.

Arnhem is de Gelderse koploper als het gaat om armoede: 13,6% van alle huishoudens heeft een laag inkomen – waar het gemiddelde in Nederland zo rond de 8% schommelt. Dit betekent dat zij niet in staat zijn met hun inkomen een minimale levensstandaard te behalen. Er is onvoldoende geld voor bijvoorbeeld voeding, een goede woning of kleding. Iedereen kan hierin terecht komen, maar sommige groepen hebben een hogere kans, waaronder kinderen en zelfstandigen. Verder geldt dat 1 op de 5 huishoudens in Nederland risicovolle schulden heeft. Velen van hen blijven onder de radar en maken geen gebruik van schuldhulpverlening. Ook hier zijn er groepen die een sterk verhoogde kans hebben om in financiële problemen terecht te komen: jongeren, huishoudens met kinderen en huishoudens met een laag inkomen.

Interactieve avond
In Arnhem zetten diverse maatschappelijke en particuliere organisaties zich in voor deze problematiek. Zo heeft Fallon Sleijster, schuldhulpverlener bij Rijnstad Hulpverlening en Welzijn, dagelijks contact met mensen die in armoede leven. En de Dullertstichting helpt al sinds 1882 inwoners van Arnhem en omgeving die geen of weinig financiële armslag hebben met een periodieke gift. Ook steunt de Stichting instellingen. Zo heeft ze in 2017 een bedrag van 1 miljoen euro aangeboden aan de gemeente Arnhem. Het doel van deze gift is om een duurzame bijdrage en extra impuls te leveren aan projecten om schulden onder jongeren aan te pakken en te voorkomen.

Rijnstad en de Dullertstichting treden op 13 december gezamenlijk op en nemen ons mee in de schaarstetheorie en de problematiek van leven met schulden. Het belooft vooral een interactieve avond te worden waarin er meer gevoel ontstaat bij wat het betekent om in armoede te leven. Ook gaan we met elkaar in gesprek over hoe we daar mee om moeten gaan, als maatschappij en vanuit onze professionele rol in het onderwijs, de overheid of het bedrijfsleven. Is armoede eigen schuld of onze zorg?

Programma
17.00 uur   ontvangst met broodje
17.45 uur   start lezing & workshop
18.30 uur   pauze
18.45 uur   vervolg lezing & workshop
19.30 uur   borrel
20.30 uur   einde

We kijken uit naar uw komst en zijn benieuwd naar uw bijdrage! Denk en praat mee. 
Locatie: Huis van Puck, Kazerneplein 6-2, 6822 ET in Arnhem.

Hartelijke groet, namens het bestuur,

Imke Staps-Geenen, Hugo Nieuwpoort en Liesbeth Timmermans (programmacommissie)

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden