Schelden doet toch geen pijn …?

“Klootzak, als jij nu je kutsmoel eens even houdt!’. Ik loop voorbij op straat en een jongen waardeert het niet dat een omstander zijn gedrag bekritiseert.
Ik fietste laatst op straat, een grote BMW komt me recht tegemoet rijden bijna tegen mij aan. Ik gebaar dat ze naar links moeten gaan.’Hé wat moet je domme teef zal ik je familie gaan opzoeken?’. Je mag schijnbaar niets meer zeggen waar de ander het niet mee eens is want dan krijg je een grote bek. Kortom vrijheid van meningsuiting telt. Op straat, op school of thuis. Alles mag worden gezegd. Zelfs dom zinloos geklets....

‘Doe niet zo moeilijk bitch!’
Ik schrik er best vaak van wat andere vrouwen en mannen acceptabel vinden in de manier waarop er met hen wordt omgegaan. Bitch, teef of klootzak of k*thoer gebruiken als dagelijkse scheldwoorden zijn niet heel bijzonder meer. Men haalt elkaar omlaag om bijvoorbeeld op een goedkope manier discussies te winnen zonder argumenten te hoeven gebruiken. Lijkt nog best onschuldig. Door werkervaring en gesprekken met cliënten weet ik dat dit vaak niet zo onschuldig is als het lijkt. Als je jarenlang omlaag wordt gehaald op je werk of thuis met ‘simpele’ scheldwoorden, blijft er niets van je zelfvertrouwen en eigenwaarde over.

‘Mensen die dat doen ken ik niet!’
Iedereen kan scheldwoorden gebruiken om iemand omlaag te halen. Vaak zijn het degenen van wie je het niet verwacht. Bijvoorbeeld, de aardige voetbaltrainer, de directeur, je directe collega of je buren. Ik ben er oprecht van geschrokken toen ik daarachter kwam. Je ziet vaak niets aan mensen die een ander manipuleren en geestelijk mishandelen. Ze zijn vaak graag geziene sociaal ingestelde personen die goed bekend staan. Bijna niemand weet wat er zich achter de voordeur van een ander afspeelt of is zich bewust van het effect dat woorden kunnen hebben op iemand. Het zijn vaak narcistische toestanden die er langzaam insluipen. Denk maar niet dat er op de eerste date al wordt gescholden. Dit gebeurt geleidelijk. Men ontdekt de zwakke plekken en juist die worden gebruikt om de ander een minderwaardigheidsgevoel te geven. Dit maakt het ook zo extreem moeilijk om deze vorm van mishandeling aan te pakken. Er zijn geen fysieke littekens dus geen bewijs.

Ook vrouwen kunnen de beste manipulatoren zijn. Mannen kunnen enorm gebukt gaan onder deze vorm van mishandeling maar hier rust nog een enorm groot taboe op. ‘Je laat je toch niet mishandelen door een vrouw?!’

Neem de signalen serieus!
Juist als degene die privé de partner uitscheld een graag gezien persoon is dan is het zeer moeilijk om dat te bewijzen. Hij of zij is toch zo leuk, die zou zoiets nooit doen… Mocht iemand er al over durven praten neem hem of haar dan absoluut serieus.

Omstanders kunnen ook bang zijn om het ‘pispaaltje’ te worden dus lachen maar mee als er een ongepaste opmerking wordt gemaakt. Niet omdat ze het er mee eens zijn of een slecht persoon zijn. Vaak zijn ze enkel bang.

Wat kan je zelf doen om de ander te ondersteunen?
Mocht je iemand bemerken die wordt uitgescholden en je ziet dat hij of zij er last van heeft, kom dan voor deze persoon op. Of ga, in een eventuele werksituatie, met collega’s in gesprek hierover. Hoe ervaren zij het? Of met een vertrouwenspersoon. Samen sta je hoe dan ook sterker. Je kunt ook de vraag stellen: ‘Wat zou jij willen dat men voor jou doet als jij zo wordt behandeld?’. Dan zou je ook wensen dat je collega’s je helpen.

Hetzelfde geldt voor huiselijk geweld. Als een goede vriend/vriendin gebukt gaat onder de spanning thuis en hij of zij wil wat vertellen, wees dan onbevooroordeeld. Hoe aardig de partner ook kan zijn. Het zegt niet dat hij of zij geen last kan hebben van de kwetsende opmerkingen. Adviseer dan ook om er met een professional over te praten. Vaak zijn degenen die mishandeld worden zo gemanipuleerd dat ze denken dat zij iets verkeerds doen. Het aan hen ligt. De narcistische partner doet dat graag geloven. Hier kan iemand bijna nooit zonder hulp van buitenaf uitkomen. Of ga mee naar een praatgroep met lotgenoten. Door er alléén al voor de ander te zijn kan je net dat stukje zelfvertrouwen geven dat nodig is om de stap te durven zetten.

Zou jij je eigen kind laten uitschelden door anderen?
Wees eerlijk naar jezelf toe. Vind jij het goed dat je kind wordt uitgescholden door anderen? Op het werk, op school of door diens relatie? Als ouder zou je toch nooit accepteren dat iemand je zoon of dochter de grond in trapt?
Besef ook dat je kinderen oppikken hoe jij je thuis gedraagt ten opzichte van de ander. Maar ook hoe jij je opstelt op je werk en op straat. Of op de sportclub, scheldend langs de lijn om je kind aan te moedigen. Ik vraag me af of veel ouders zich hier bewust van zijn. Wees het alsjeblieft wel. Goed voorbeeld doet volgen.

Kortom wil jij een maatschappij waarin we scheldend met elkaar omgaan?
Geef je grenzen aan en wees er voor elkaar.
Jij laat een ander toch niet in de kou staan?!

Zoekt u nog een tekstschrijver die uw visie bondig in tekst kan vertalen voor uw website? Of iemand voor een inspirerende workshop? Neem dan vrijblijvend contact op met mij.  info@danielleinspireert.nl 
© Danielle Inspireert 2018

Danielle Schokkerbekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden