Verslag bijeenkomst Zaans Groen

Op het Hembrugterrein scheen de zon alsof het midzomer was, hoezo geen klimaatverandering? Binnen waren dik 125 mensen met elkaar in gesprek over de Zaanse aanpak van de energietransitie. Hoe gaan we van fossiele brandstoffen afkomen? Het ging over slimme -Zaanse- oplossingen in de bouw, installatietechniek, verpakkingsindustrie en er werden afspraken gemaakt om daar samen verder aan te werken. De middag werd georganiseerd in samenwerking met de Corner, Rabobank en de gemeente Zaanstad.

Het vuurtje onder de discussie werd flink opgestookt door Marjan Minnesma. Misschien wel een van de meest invloedrijke vrouwen van Nederland en onze Zaanse trots. Marjan legde nog eens kort uit hoeveel haast er mee gemoeid is. Willen we de opwarming van de aarde tot 1,5 graden beperken dan moeten we over maximaal 5 jaar CO2-neutraal zijn. Een enorme klus. Marjan was daar ook optimistisch over. Haar stichting Urgenda heeft de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met energieneutraal wonen en het kan. Het kan ook financieel uit. Ze vertelde ook over de enorme creativiteit bij de industrie, de hausse aan oplossingen die wachten op een overheid die zorgt voor een level playingfield. Want iedereen moet meedoen, anders lukt het niet. Hierna waren we allemaal bij de les. Wat een spreker!

Na Marjan kregen we pitches van Zaanse ondernemers, Rabobank en de gemeente. Verpakkingmateriaal van schimmel: het kan, is 100% goed voor de planet en het wordt betaalbaar. Knap bedacht! Kunstmatig vlees: een oplossing voor een van de grootste CO2-boosdoeners: vlees. De mooie groene voorbeelden liggen voor het oprapen en het wordt goede business. Privat vice, public benefit :0)

Bij de borrel bleef het nog lang druk en werden de banden tussen ondernemers, onderwijs en overheid weer goed aangetrokken. Zaanstad bloeit. Zaans Groen.

Departement Zaanstreek-Waterland


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden