Vónken met Hydraloop

In alle duurzaamheidsdoelen van de VN speelt water een rol. De hydrologische cyclus die miljarden jaren perfect heeft gewerkt staat onder druk; er is niet langer voldoende water voor ons allemaal. Internationaal is decentrale waterrecycling dan ook een belangrijke ontwikkeling. Hydraloop (www.hydraloop.nl) is een Nederlands bedrijf dat internationaal hoge ogen gooit met een duurzame innovatie op het gebied van waterrecycling.

Sabine Stuiver, Chief Marketing Officer en Co-founder van Hydraloop neemt ons tijdens de online Vónk op 31 mei mee in de aansprekende ontwikkelingen van Hydraloop. Haar man, Arthur Valkieser, is in 2016 aan de slag gegaan met zijn idee om met decentrale waterrecycling een bijdrage te leveren aan het wereldwijde probleem rondom water. “Ik ben mijn man twee jaar kwijt geweest omdat hij zat te pionieren in de garage. Het was drie stappen vooruit en twee terug”, vertelt Stuiver lachend.

Systeem voor waterrecycling
Hydraloop is een systeem waarmee binnenshuis water gerecycled kan worden, waardoor een huishouden tot 45% kan besparen op waterverbruik. Hydraloop verzamelt, reinigt en hergebruikt het water van douches, baden, wasmachines, wasbakken, en condensatiewater van warmtepompen en airconditioninginstallaties. Het Hydraloopwater is zuiver, helder, veilig en gedesinfecteerd.
Het kan worden hergebruikt als spoelwater voor het toilet, voor de wasmachine, tuin irrigatie en voor het bijvullen van zwembaden. “Het is uniek dat we geen filters, membranen of chemicaliën gebruiken. Filters verstoppen snel en hebben veel onderhoud nodig. We wilden een makkelijk consumentenproduct.” Hydraloop werkt via sedementatie, flotatie, kleine luchtbellen, schuimwerking, een aerobe bioreactor en UV-C licht. “Deze combinatie van technieken is uniek en hebben we gepatenteerd”, vertelt Stuiver. Op de website wordt de werking van de techniek in een filmpje uitgelegd.

Van garage naar internationale erkenning
“Toen de eerste Hydraloop eind 2017 het licht zag, was ik inmiddels ook enthousiast geworden”, vertelt Stuiver. Stuiver en haar man zijn rasechte ondernemers: ze doen alles zelf, zijn onvermoeibaar op zoek naar investeerders en aandacht voor hun product. Ze investeren zelf fors en werken keihard. Het keerpunt is de 27e internationale tech- en innovatiebeurs CES (Consumer Electronics Show) in 2020 te Las Vegas. Daar wint Hydraloop een viertal prijzen, waaronder de ‘Best of Best’ prijs, waarmee ze 20.000 andere producten verslaan. Dan halen ze het NOS Journaal, hangt staatssecretaris Mona Keijzer aan de lijn, ontvangen ze duizenden mails en staan de investeerders in de rij.
Inmiddels is er een schaalbaar systeem: Hydraloop Cascade. Zo zijn de systemen van Hydraloop geschikt voor een gezinswoning, (boutique) hotels, AirBenB’s, maar ook voor lodges in Namibië, nieuwbouwcomplexen en studentenflats. Inmiddels heeft Hydraloop 27 mensen in dienst en wordt ze als innovatief voorbeeld opgevoerd in de Netflix-documentaire Brave Blue World. Het verhaal van Stuiver stemt hoopvol: met een goed idee en veel doorzettingsvermogen lukt het om innovaties te realiseren waarmee we klimaatproblemen echt kunnen aanpakken – te beginnen in ons eigen huis.

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden