Verslag van ‘de vónk’ van Anneke Kroon: Duurzaamheid?

Duurzaamheid? Hoe particulier initiatief het verschil maakt.

Donderdag 21 januari jl. vond het tweede vónk moment van De Maatschappij departement Arnhem plaats. In deze tweede vónk nam Anneke Kroon ons mee in verschillende particuliere initiatieven met betrekking tot energiewinning, zoals windenergie en zonne-energie. Anneke woont nu in Arnhem en was bestuurder-beheerder van VvE Park Sonswijck5. Ook heeft ze diverse werkgroepen duurzame energie geleid. Van 1978-1982 was ze gemeenteraadslid in de Noordoostpolder. Later bezocht ze voor Franse en Amerikaanse farmaceuten ziekenhuizen door het hele land.

In 2014 heeft Anneke de kar getrokken om de gebouwen van Park Sonskwijck5 energieneutraal te maken. Anneke is begonnen met een serieuze screening van alle elektriciteit verbruikende onderdelen, zoals verlichting, lift, ventilatie en elektrische deuren, in alle algemene ruimten van het gebouw: “Inzicht in het energieverbruik en energiebesparende maatregelen moeten immers voorafgaan aan het investeren in energiewinning.” Vervolgens zijn er verschillende energiebesparende investeringen gedaan, onder andere verlichting op basis van bewegingssensoren.
Het elektriciteit jaarverbruik was van 2015-2016: 26.000 KWh. Na LED-verlichting e.d. van 2017-2018: 11.500 kWh.
Aan de hand van dit sprekende voorbeeld, heeft Anneke ons laten zien waarom particuliere initiatieven zo goed kunnen werken en wat ze kunnen opleveren. En deze aanpak in energiebesparing kan natuurlijk ook toepasbaar zijn op bedrijfs- of kantoorgebouwen!

Na de vónk van Anneke heeft een van de deelnemers Anneke gevraagd om deze presentatie ook te geven aan de VvE waar hij lid van is; de ultieme waardering voor deze mooie bijdrage! En dit is precies wat wij beogen met  onze ‘vónkmomenten’ namelijk het opdelven van elkaars kennis en deze met elkaar delen.
Wil jij nog meer weten over duurzame energiewinning? Anneke heeft hiertoe nog de volgende leestips voor ons geselecteerd:

Energie van de toekomst deel 1 – De Gelderlander 9 januari 2021
Energie van de toekomst deel 2 – De Gelderlander 16 januari 2021

Heb jij ook een vónk die je wil laten overspringen? Laat het ons weten! Wij houden jou natuurlijk op de hoogte van volgende activiteiten van De Maatschappij departement Arnhem.
  

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden