Verslag Bijeenkomst oktober: Problematiek rondom vluchtelingen en Ongedocumenteerden

Vrijwel dagelijks zien we foto’s, artikelen en video’s over dit onderwerp in de media; het vluchtelingendebat. We leven in een tijd dat migratie en het asielbeleid hoog op de politieke én maatschappelijke agenda staan. Tijdens onze afgelopen bijeenkomst is spreker Frans Ohm met ons het gesprek aan gegaan over de problematiek van ongedocumenteerden, in het licht van de actuele discussie.

Ohm is na zijn carrière in het onderwijs en als directeur voor de Raad voor Rechtsbijstand Amsterdam, als vrijwilliger betrokken geraakt bij de ondersteuning van vluchtelingen en ongedocumenteerden in Den Haag. Vanaf 2025 financiert de overheid niet langer de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen, beter bekend als ‘bed-bad-brood’. “Dit maakt kwetsbare mensen onzichtbaar en ze belanden op straat. De straat is geen oplossing, daar ben je uitsluitend bezig met overleven. Hier is een grote kans op criminaliteit en uitbuiting”, vertelt Ohm. “We houden niet van regen, dus schaffen we de paraplu af”.

De bijeenkomst vond plaats in het Afghaanse restaurant Sarban, waar zowel de eigenaren als het personeel van het restaurant mensen zijn met verschillende vluchtachtergronden. “Ons restaurant is een weerspiegeling van de samenleving”, vertelt mede-eigenaar Ferogh Sidiqui. Een uitspraak die perfect aansloot aan de door Ohm gestelde vraag: “Vraag je het weleens? Wie je huis schildert, of in de keuken van het restaurant staat?”

Veel dank aan de spreker van de avond Frans Ohm voor het delen van zijn ervaring en kennis, restaurant Sarban, én de aanwezige leden voor een geslaagde avond! De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 7 november 2024, met als thema ‘De Indonesische onafhankelijkheidoorlog’.

Departement 's-Gravenhage


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden