Verslag bijeenkomst 24 mei 2023: AI & XR bij BUAS

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering, die al op de locatie werd gehouden, stroomde het Taste Lab van BUAS (Breda University of Applied Sciences) vol met leden en introducees.

Taste Lab lijkt een doorsnee horecaruimte, maar hangt vol met camera’s die onderzoekers meer informatie geven over de ‘beleving’ van de bezoeker. Er was zelfs een camera met gezichtsherkenning aanwezig, die precies registreerde welke emoties werden ervaren als één van de uitgestalde heerlijke gebakjes werd genuttigd. Meest geregistreerde emotie: “happy”. Dat mag geen verrassing heten.

Na een introductie door opleidingsdirecteur Gienke Osinga volgden twee korte bijdragen van de onderzoekers, die uitlegden hoe deze moderne technologie hen helpt om de gehele horeca beter in te richten.

Deze amuse werd gevolgd door drie gangen rond het thema AI (en dus ook ChatGPT), bijdragen door een onderzoeker, een student en een docent, die ieder vanuit hun eigen positie bespraken wat AI (Articifial Intelligence) betekent voor het onderwijs. Een van de meest prikkelende vragen – en een actueel maatschappelijk thema, zo bewees recente media-aandacht – was die naar de inzet van ChatGPT door leerlingen en studenten. De meningen in de zaal waren weliswaar verdeeld, maar de gemene deler was dat AI niet zou mogen dienen ter vervanging van de eigen creativiteit. Men kon zich wel vinden in bijvoorbeeld de inzet van AI om lesstof toegankelijker te maken.

Als toetje en kers op de taart stonden de leden ineens in een XR-studio. Met behulp van XR (eXtended Reality) kunnen filmmakers tegen véél lagere kosten, CO2-uitstoot en (reis)tijdbesteding, de meest exotische, populaire of afgelegen bestemmingen in de studio halen. De kijker heeft geen idee dat de opname niet in Parijs of Peking, maar in Breda is gemaakt. Een kijkje áchter het gebogen scherm dat uit vele tientallen LED-panelen bestaat, maakte het geheel af.

Naar goed gebruik was er achteraf gelegenheid om even bij te praten onder het genot van een borrel met happen.

Wederom een inspirerende en dus geslaagde bijeenkomst!

Departement West-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden