Verslag bezoek aan boekhandel Praamstra

Wereldnieuws: ‘Buste des Femme’ (1938) van Pablo Picasso, gevonden door kunstdetective Arthur Brand.

Bij boekhandel Praamstra, de mooiste boekhandel van Deventer, is de Maatschappij departement Deventer te gast voor haar ALV en een lezing door Arthur Brand. Arthur, geboren Deventenaar, verhaalt op inspirerende wijze hoe hij als kunstdetective in de afgelopen jaren verschillende kunstwerken op het spoor kwam. Een reis waarin hij op intrigerende wijze balanceert tussen de onder- en de bovenwereld, om een kunstwerk los te weken van de ‘eigenaar’ en terug te bezorgen bij de rechthebbende.

Met het schilderij van Picasso ‘Buste des femme’ waarop Dora Maar staat afgebeeld worden records gebroken. Het is wereldnieuws. En alle tv zenders besteden er aandacht aan. Het schilderij is ooit gestolen van een jacht van een Arabische sjeik liggend in de Franse wateren en dwaalt sinds die tijd door de onderwereld. Het gaat van hand tot hand. Na alle bemiddelingspogingen in de afgelopen vier jaar wordt het werk in maart 2019 bij Brand thuis afgeleverd. Voor 1 nacht hangt het boven Arthurs bank en kan hij genieten van de intense kleuren van het werk, dat jarenlang bij Picasso zelf aan de wand heeft gehangen.

Nieuwszenders uit de VS zullen de komende maanden een documentaire maken. Er wordt een film gemaakt en ook daarvoor tonen nieuwszenders in de VS een bijzondere interesse.

Benieuwd naar de verhalen van Arthur Brand? Zijn boek De paarden van Hitler is nu verkrijgbaar!

Departement Deventer


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden