Schmidt Zeevis: een wereldbedrijf in optima forma

Een kijkje achter de schermen bij Schmidt Zeevis? Daarvoor namen velen licht bevroren tenen, rode loopneuzen en koude handen voor lief. De unieke mogelijkheid sprak gezien de hoge opkomst bij een keur aan leden van De Maatschappij, departement Drechtsteden tot de verbeelding. Ze werden niet teleurgesteld, want onder leiding van bevlogen medewerkers werd gedurende de rondleiding uitgebreid verteld over productieprocessen en de visie van Schmidt Zeevis.

Met recht kan worden geconcludeerd dat het bedrijf net zo Rotterdams is als de Erasmusbrug, de Koopgoot en Jules Deelder. Het bedrijf bestaat ruim 100 jaar en is niet meer weg te denken uit de Maasstad. Na jarenlang gevestigd te zijn geweest op het Vasteland, volgde in 2015 een verhuizing van het centrum naar Spaanse Polder. De reden? Schmidt Zeevis groeide uit haar jasje. Want 3000 vierkante meter lijkt misschien veel, maar bleek voor de huisvesting van een winkel met lunchcorner, visverwerking en distributieruimtes te weinig. Ook continu met alle vrachtwagens de ring op en af vanuit het centrum werd een steeds moeizamer proces. Genoeg reden om verder te kijken. Sinds een kleine 4 jaar beschikt Schmidt Zeevis daarom over 6000 vierkante meter aan de Matlingeweg. Indrukwekkend aan de buitenkant (in de vorm van een schip), maar ook binnen zeer fraai.

Dat werd direct bij binnenkomt in de zaak duidelijk. Na het nuttigen van een drankje was het tijd voor een rondleiding. Overigens niet voordat uit hygiëneoogpunt witte overjassen en bijpassende petjes werden aangetrokken. Verdeeld over drie groepen kregen de aanwezigen letterlijk en figuurlijk de achterkant van het bedrijf te zien. Dat zich overigens sinds 2016 ‘Koninklijk’ mag noemen, want bij het eeuwfeest kreeg Schmidt Zeevis dit predicaat. De titel wordt met trots gedragen, door alle medewerkers. Die vervelen zich geen seconde, want Schmidt Zeevis is letterlijk en figuurlijk een wereldbedrijf.

Wie weleens vakantie vierde op Curaçao en wellicht in de veronderstelling was dat alle vis rechtstreeks uit de zee op het bord belandde, kwam bedrogen uit. Bijna alle restaurants op het eiland doen zaken met Schmidt Zeevis. Wie in eigen land een vorkje gaat prikken en vis bestelt, heeft ook grote kans dat het Rotterdamse bedrijf deze heeft geleverd. Maar liefst 45 procent van de restaurants wordt hier door Schmidt Zeevis bevoorraad.

Daarnaast zijn er nog verschillende activiteiten, zoals het beleveren van internationale cruiseschepen op het Europese continent, het reilen en zeilen rondom de eigen webshop en bevoorrading van vrachtschepen in Noord-Europa. Genoeg te doen dus, inclusief rondleidingen verzorgen! Voor wie er trek van had gekregen, wachtte na afloop een heerlijk visbuffet. Weer in een normale omgeving bleek het lichaam snel weer op de juiste temperatuur. Een ervaring rijker keerde iedereen halverwege de middag huiswaarts.

Nelleke Smits bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden