Klaas Knot bij De Maatschappij en De Corner

Lab44 stroomde 4 april vol met Zaanse ondernemende mensen. We hadden een bijzondere gast: de president van de DNB. Een uur lang gingen we met hem in gesprek over grote onderwerpen die voor ons allemaal voelbaar zijn: globalisering, de energietransitie en hoe we onze activiteiten financieren. En innovatie: Klaas Knot riep iedereen op om zich kandidaat te stellen voor de Willem I-prijs die hij en De Maatschappij mogen toekennen.

Knot verbond de grote thema’s met de Zaanse ondernemers. Wij zijn onlosmakelijk verbonden met leveranciers en klanten over de hele wereld. Iedereen specialiseert zich en levert daardoor de hoogste waarde in dat verbond. Onze kracht ligt aan de voor en achterkant van ketens: bij het bedenken van de producten en diensten en bij de marketing en sales ervan. Toevallig wordt met die twee ook het meeste verdiend.

De energietransitie is een feit, maar de gevolgen van fossiele brandstoffen zitten nog niet goed in de prijzen. Dat is nodig zodat de keuze tussen “bruin” en “groen” ook zakelijk logisch wordt. Dat daagt uit tot innovatie. Iets wat de Zaankanters in het bloed zit.

Tijdens “Zaans Groen” op 20 april laten Zaanse ondernemers dat aan elkaar zien en inspireren we elkaar. Meldt u snel aan bij De Corner en De Maatschappij, want het loopt al storm.

Lenen bij de bank is tegenwoordig minder makkelijk. Daar staat tegenover dat we in Nederland relatief weinig gebruik maken van de mogelijkheden om via emissie van aandelen of obligaties te financieren. In de VS is dit gebruikelijker en daardoor hebben bedrijven daar een voorsprong genomen.

Er ontstond een levendig gesprek over actuele onderwerpen. Bijvoorbeeld of bitcoins een munt zijn (nee dus). Want hoe was het ook alweer: een munt is rekeneenheid, ruilmiddel en oppotmiddel, geen activa waarvan de waarde alle kanten op schiet. Het ging over 1 BTW-tarief, want iedereen koopt verhoudingsgewijs evenveel tegen het hoge als het lage tarief: dus helpt een lage BTW niet mensen met lage inkomens, zoals ooit werd gedacht. En in samenhang daarmee: minder belasting op arbeid en meer op consumptie, want dat zijn goede prikkels om te werken en om te sturen op een correcte prijs voor milieuvervuiling. Of over de huizenmarkt: er moet meer midden-huur bij, want er zit een gat tussen de sociale huur en de koop.

Als je met Klaas Knot praat is het zo lekker duidelijk wat we met zijn allen zouden moeten willen. En hoe dat kan. Lekker praktisch, lekker Zaans. Wat een president!


Klik op de afbeelding voor de foto's van de bijeenkomst. 
Foto’s Ton R. Vermij

Departement Zaanstreek-Waterland


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden