Jaarcongres De Maatschappij in Twente

Op woensdag 26 september vindt het jaarlijkse congres van De Maatschappij plaats in Twente, op een locatie waar toekomst en historie van 150 jaar techniek in Twente samenkomen: De Gieterij van het ROC in Hengelo. 250 leden worden die dag verwelkomd en meegenomen in een gevarieerd programma over textiel, wetenschap, innovatie en kunst.

Eén van de leden die druk bezig is met de voorbereidingen van het jaarcongres is Jan Bron uit Hengelo. Samen met voorzitter Trudy Vos, en enkele andere leden van het Departement Twente maakt hij sinds oktober vorig jaar deel uit van het team dat het congres voorbereidt.

Jan, over een paar maanden zullen vele leden in de auto of trein richting Twente stappen. Waarom gaat dat de moeite waard zijn?
“Laat ik beginnen te zeggen dat we vereerd zijn dat het jaarcongres van De Maatschappij deze keer in Twente plaats mag vinden. Het geeft een flinke boost aan ons departement. Samen met onze leden hebben we gezocht naar verbindingen met ontwikkelingen die in Twente plaatsvinden. Zo hebben we het congres gekoppeld aan het 150-jarig bestaan van Stork: 150 jaar techniek in Twente. Alleen al voor het gebouw, De Gieterij, een voormalig gebouw van Stork waar inmiddels het ROC is gehuisvest, is het de moeite waard om in de trein of auto te stappen. Het gebouw zit dicht bij het station en het heeft de gouden Phoenix gewonnen voor het beste herontwerp van industrieel erfgoed. Een absolute toplocatie dus!"

Wat maakt die 150 jaar techniek in Twente zo interessant?
"We willen een beeld geven van hoe snel de ontwikkelingen gaan in hightech-sector. Een stuk geschiedenis en industriële ontwikkeling, samen met hedendaagse innovatie, textiel en wetenschap. Twente is de regio met de meeste startende bedrijven op het gebied van technische innovatie. Een interessante hotspot dus om te bezoeken. De geschiedenis van deze regio blijft echter ook duidelijk zichtbaar in de nieuwe ontwikkelingen. Twente is nog steeds een regio van industrie en textiel. Het is interessant om te zien hoe dat allemaal bij elkaar komt. Textiel, industrie en innovatie gaan hand in hand. Helemaal op de locatie waar we onze gasten willen ontvangen."

Hoe staat het met de voorbereidingen?
"We hebben een fantastisch programma in elkaar gezet. Van bedrijfsleven tot onderwijs; allerlei regionale partners zijn betrokken om hier een geweldige dag van te maken. Ook zet het Departement Twente al een tijd in op het betrekken van jongeren en jonge leden. Zij hebben ook een aandeel in de voorbereiding van het congres."

Welke ervaringen nemen de bezoekers me naar huis?
"Zoals gezegd is het gebouw al een hele ervaring op zich. Daarnaast geeft het gevarieerde programma de bezoekers een goed beeld van de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van textiel, techniek en wetenschap. Bezoekers zullen huiswaarts gaan met een fris beeld van de regio Twente, van de innovatiekracht in het onderwijs en bedrijfsleven hier. Ook de kunst wordt niet vergeten. De leden die ons congres op 26 september bezoeken, zullen Twente niet gauw vergeten!"

Jan Bron bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden