Het is te laat om pessimistisch te worden

Afgelopen donderdag legde “de Maatschappij” weer een mooie wedstrijd op de mat op Sociëteit de Maas. Te gast was Fred van Beuningen, ferm gelover en investeerder in duurzaamheid, met een even compact als aansprekend verhaal over wat ons de komende jaren te wachten staat. Het momentum is er.

Allereerst is het fenomeen van de “entropy-bill”. We leven in geleende tijd omdat wij in nog geen 200 jaar meer hebben verbruikt dan er in miljoenen jaren aan fossiele brandstoffen is opgebouwd. Onze “entropy-bill” is de klimaatverandering. Ten tweede is er brede maatschappelijk acceptatie van dit fenomeen maar inmiddels ook de politieke wil om er iets aan te doen. Tot 2050 leidt dit tot niets minder dan een volledig fossiele brandstofvrije economie. Het is moeilijk voor te stellen maar Jeremy Rifkin heeft hier al uitputtend en overtuigend over geschreven.

Desgevraagd zei onze spreker dat het de laat is om de klimaat-verandering tegen te gaan. Het is echter ook, met een grote knipoog, te laat om pessimistisch te zijn. Er liggen grote uitdagingen maar ook heel veel kansen om actief bij te dragen aan, en geld te verdienen met, de energietransitie.

Departement Rotterdam bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden