Debat over creatieve klimaat Arnhem smaakt naar meer

Debat over creatieve klimaat Arnhem smaakt naar meerHet culturele hart van Arnhem, Musis Sacrum, heeft een nieuwe zaal. Een bijzonder ontwerp dat dankzij zijn glazen pui zorgt voor een directe verbinding met de stad. Ook tijdens onze bijeenkomst op 11 mei in de foyer zijn de ruim 60 aanwezigen omringd door winkelende passanten en bloeiend lentegroen – dat zorgt meteen voor een levendige sfeer.

Creatieve stad
“Arnhem is een creatieve stad. Dat zie je terug in kleine dingetjes, zoals het aanbod in de winkels en de aanwezigheid van mensen van allerlei pluimage.” Een mooi compliment van prof. dr. Robert Kloosterman (UvA), ), gespecialiseerd in economische geografie en culturele planologie. Voorafgaand aan de lezing heeft hij met zijn vouwfiets de stad verkend en genoten van de creatieve sfeer. Kloosterman stelt dat de overheid via culturele instellingen het creatieve klimaat van een stad kan voeden. Culturele voorzieningen die zich op een niche richten komen daarvoor met name in aanmerking, zeker in een stedelijke gemeente als Arnhem. Zijn advies luidt dan ook: “Jullie modeschool is wereldberoemd. Zet die in de etalage en zorg voor een verbinding met niche-gerichte voorzieningen.”

Musis: niche én vermaak
Na de rondleiding door de nieuwe zaal en de lezing van Kloosterman is het woord aan het panel. Onder leiding van moderator Margret Vincent gaan ze in gesprek met elkaar en de zaal. Gijsje van Honk, directeur van Musis en Stadstheater, verwacht dat de nieuwe zaal van Musis nieuwe kansen biedt: “We zetten zeker in op niche, maar ontkennen vermaak niet. In januari is de hele verbouwing klaar. Dan verwachten we dat het publiek toestroomt.” Ze roept dan ook op om mee te denken over het nieuwe gebouw: “In januari 2018 is de officiële opening, dan kunnen we evenementen tot 3.000 mensen organiseren. Heb je ideeën over het gebruik van het nieuwe gebouw? Meld je, praat met ons.”

Grote dingen doen in Oost-Nederland
De gemeente Arnhem heeft niet alleen geïnvesteerd in Musis, maar ook in andere culturele voorzieningen, zoals het nieuwe filmtheater en de verbouwing van Museum Arnhem en het Stadstheater. Wethouder Gerrie Elfrink vertelt dat hij breed kijkt om die culturele capaciteit optimaal te benutten: “Arnhem speelt in de culturele eredivisie van Nederland. Maar we zijn niet alleen. We liggen in een agglomeratie van 800.000 mensen die sterk met elkaar verweven zijn. Dat is de schaal waarop we nu kijken en in toenemende mate samenwerken. We vullen elkaar aan in Oost-Nederland. We willen elkaar niet beconcurreren, maar versterken. Alleen ben je maar klein, met elkaar kun je grote dingen doen.”

ArtEZ verbindt zich aan Arnhem
Ook de culturele instellingen in Arnhem werken samen, op zoek naar een culturele strategie. Marjolijn Brussaard, voorzitter CvB van ArtEZ, vertelt dat ArtEZ zich weer nadrukkelijker verbindt met de stad, onder meer door die samenwerking op strategisch niveau: “Waar zijn we goed in? Waar versterken we elkaar? Er is heel veel. Die krachten willen we naar boven halen. Natuurlijk heb je een paar grote trekkers nodig, daar omheen ontstaan cafeetjes, pop-up stores. Zo voed je de leefbaarheid van de stad.” Daarnaast wil ArtEZ ook duidelijker zichtbaar zijn in Arnhem: “De ArtEZ finals staan voor de deur en we nodigen iedereen van harte uit om die bij te wonen. Daarnaast willen ook studenten graag meewerken aan de stad. Kom naar ons toe met ideeën!”

Vervolg gewenst
Elfrink besluit zijn deelname met de woorden: “Ik zou hier graag een vervolg aan geven.” Ook voor Brussaard en Van Honk geldt dat het onderwerp en de discussie smaken naar meer. Terecht, creativiteit zit immers in het DNA van Arnhem en het zou mooi zijn als dat nog meer tot bloei zou komen. Als bestuur zijn wij er trots op dat we dit in gang hebben gezet en ondersteunen uiteraard van harte een vervolgdebat.

      

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden