De route naar het winnen van de Koning Willem 1 Awards en Plaquette


Het kan niemand zijn ontgaan dat het zoeken en vinden van kwalitatief goede bedrijven voor de Koning Willem 1 Awards en Plaquette voor wat reuring binnen onze departementen heeft gezorgd: maar liefst 87 bedrijven zijn door de leden benaderd en gewezen op de uitgesproken voordelen van het meedoen aan deze landelijke prestigieuze competitie. De prijzen zijn immers een beloning voor goed en gezond ondernemerschap en daar wil De Maatschappij graag haar medewerking aan verlenen.

Samenwerking Stichting Koning Willem 1 en De Maatschappij
Dit was het eerste jaar dat De Maatschappij een inspanningsverplichting is overeengekomen om kwalitatief hoogstaande bedrijven bij de Stichting Koning Willem 1 Awards aan te leveren. De keuze voor De Maatschappij als wervingspartner was een logische beslissing; De Maatschappij heeft immers een onafhankelijke positie en kent bovendien een landelijke dekking. Door deze landelijke spreiding weten de leden van onze departementen de regionale bedrijvigheid tot in de haarvaten te vinden. Een bijkomend voordeel is dat De Maatschappij zich daardoor bij deze bedrijven kan profileren als landelijk en verbindend netwerk en dat levert weer mooie en interessante contacten op.

Vanaf september 2017 is een aantal departementen met veel enthousiasme aan de slag gegaan. Met name het departement Arnhem heeft een bovenmatige inspanning geleverd, maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het feit dat de uitreiking in buurgemeente Nijmegen gaat plaatsvinden.
De inschrijvingstermijn voor deze prestigieuze prijzen ligt alweer even achter ons; de sluitingstermijn was 31 januari van dit jaar.

Voorverkiezingen
Dit jaar werden er voor het eerst voorverkiezingen gehouden in de categorieën MKB in het provinciehuis in Arnhem en de Duurzaamheidsplaquette op de campus van de meest groene en duurzame universiteit ter wereld, die tevens haar 100 jarig bestaan in 2018 viert: Wageningen University & Research. Bij beide voorverkiezingen was De Maatschappij goed vertegenwoordigd en de Stichting Koning Willem 1 besteedde ook aandacht aan de samenwerking met De Maatschappij.

Van elke categorie werden 12 genomineerden bekendgemaakt die mochten meedingen naar de top 3. Voor de ingeschreven bedrijven een spannende aangelegenheid en dat was duidelijk merkbaar. Bij het noemen van de genomineerde bedrijfsnaam waren menig vreugdekreet en –dansjes te beluisteren en zien.

De finale: top 3 genomineerden
In een besloten bestuursvergadering bij de Nederlandsche Bank in Amsterdam zijn door de bestuursleden en de erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima de bedrijven beoordeeld en bekend gemaakt welke op de shortlist zijn terechtgekomen. Hoewel alle genomineerden binnen hun eigen branche en sector in de drie categorieën opvielen op vanwege hun innovatieve en daadkrachtige aanpak, konden er maar 3 door naar de volgende ronde.

 • Bij het Grootbedrijf zijn AFAS Software (familiebedrijf die haar winst teruggeeft in een stichting voor goede doelen) , Eska B.V. (producent van massief karton die een transitie naar een andere productgroep maakt) en Royal HaskoningDHV (ingenieursbureau van waanzinnige projecten) uit de bus gekomen.
  De Maatschappij is uiteraard heel trots op de finaleplaats van HaskoningDHV, een door Departement Eemland aangedragen bedrijf!
   
 • Bij het MKB zijn twee familiebedrijven genomineerd namelijk AAE B.V (een geavanceerde hightech machinebouwer), Apollo Group B.V. (ontwikkelaar van transportsystemen) en Dijkstra Draisma B.V. (ontwikkeling van producten en technieken met het oog op aardgasloos wonen en werken in 2050).
   
 • Voor de Duurzaamheidsplaquette zijn groente- en fruitdistributeur Eosta, duurzaam beddenmerk Auping en afvalinzamelaar en -verwerker Omrin als de 3 genomineerde gekozen. Zij vielen het meest op dankzij hun geslepen, innovatieve duurzaamheidsaanpak.
  De overige 9 genomineerden gingen echter niet geheel met lege handen naar huis: de vooraanstaande bedrijven zijn uitgenodigd om als Nederlandse afgevaardigde mee te dingen naar de prestigieuze European Business Awards for the Environment.

Op naar de uitreiking op 28 mei 2018 in Nijmegen.

Astrid Camp bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden