Bezoek internationale studenten aan boeren in Noordenveld

Een groep van 35 studenten, waarvan de helft internationaal (van Qatar tot Bali en Japan) bezochten in het kader van hun studie aan de NHL Stenden op 12 februari een aantal boeren in Noordenveld. Zij oriënteerden zich op de diversiteit van landbouw en veeteelt in Drenthe en wat dit betekent voor een businessplan voor FoodXDrenthe dat zij als studieopdracht  maken. FoodXDrenthe is een open platform waar voedsel en beleving centraal staan en onder meer wil laten zien dat agrifood­ondernemers in Drenthe bewust bezig zijn met hun producten en hiervoor een eerlijke prijs verdienen.

De groep studenten en begeleiders Erik Prins en Jappie Sietsma bezochten enkele boeren die door Anita van der Noord waren geselecteerd. Anita heeft als bestuurder van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel FoodXDrenthe geadopteerd. Bezocht werden een boer die zijn koeien zo veel mogelijk buiten laat lopen en een boer die zijn koeien vrij laat lopen in een grote hal, waar ze zelf regelmatig de melkrobot opzoeken. Twee verschillende invullingen van wat goed voor de koe en toch economisch haalbaar is. Tussen de koeien van de Blakervelderhoeve werd genoten van de lunch met zeer gezonde en voedzame erwtensoep. Voor de meesten een bijzondere belevenis, net als overigens de rest van het programma.

Zij werden ingewijd in de geheimen van de bodem met zijn ontelbare microben, zoals bacteriën en schimmels, waarvan wij ook zo’n anderhalve kilo in ons lichaam hebben. Maar voor de meesten was de echte beleving het in overall bezoeken van de varkensboerderij in Een-West. Men stond er ook versteld van het grote aantal biggen dat daar wordt geboren. We zullen binnenkort de eerste resultaten van hun onderzoek vernemen.

Voor nadere informatie: Anita van der Noord anitavandernoord@gmail.com tel. 06- 2181 6074

Anita van der Noord bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden