Afmelden
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden voor dit evenement?
In zijn openingswoord zegt Luuc Mannaerts dat het congresthema ‘Het geweten van het eten’ heel goed past bij Drenthe, waar de boeren volgens spreker Albert Jan Maat (voorzitter LTO Nederland) ‘saamhorig zijn en een enorme internationale slagkracht hebben’.
Sommigen zijn er zelfs speciaal voor gekomen. Dat Wija Koers, gastvrouw en voorzitster van het departement Drenthe, hieraan haar eigen droom – de oprichting van een FoodXperience Center – koppelt is volgens Mannaerts fantastisch. “Dat voorbeeld laat zien hoe je bepaalde eigen waarden en dromen kunt verbinden aan het bestuurlijke werk voor onze vereniging.
Dat sluit ook perfect aan op het Perspectief voor Nederland dat we nu regionaal en daarna landelijk uitrollen.”
Verbinding
“In de jaren 1800 stond De Maatschappij aan de basis van de Wet op de kinderarbeid en de Wet op de scholing. Diezelfde periode, rond 1820, zijn arme mensen uit de Randstad, die zochten naar een beter leven naar Veenhuizen gebracht om hier te leren hun eigen eten te verbouwen. Toen het hen beter ging zijn ze weggegaan en kwamen er gevangenen in dit gebouw. Nu praten we in deze oude gevangenis over ‘Het geweten van het eten’ en kijken we, samen met de lokale departementen die de grondslag vormen van onze vereniging, naar de toekomst”, aldus Mannaerts. Dat komt ook tot uiting in de samenwerking met de Koning Willem I Stichting, die tweejaarlijks belangrijke ondernemersprijzen uitreikt die veel impact hebben op de winnende bedrijven en hun medewerkers, en de stichting Petje af. “Met al deze activiteiten verbinden we onderwijs, overheid en ondernemers. Dat is niet eenvoudig. Er zijn er niet voor niets heel veel die het roepen, maar weinig die het doen. Als we hierover lokaal, regionaal en landelijk het gesprek blijven aangaan kan dat veel moois opleveren.”