Afmelden
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden voor dit evenement?
Ruim 200 aanwezige leden en introducés, kunnen terugkijken op een interessant en sterk inhoudelijk programma tijdens het jaarcongres van De Maatschappij op 26 september 2018 in Hengelo, met als thema “150 Jaar Techniek in Twente”. Veel facetten van wat de regio Twente vandaag de dag op technisch-, textiel-, kunst- en cultuurgebied te bieden heeft, kwam aan bod in een zevental inleidingen in de oude gieterij van Stork (vandaag de dag in gebruik bij ROC van Twente). Onze beschermheer van De Maatschappij, Zijne Majesteit Willem Alexander, schoof tijdens een van de lezingen aan en kon zo uit de mond van prof.dr.ir. Albert van den Berg (Universiteit Twente) de laatste ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie vernemen.
ALV
De dag begon om 11.10 uur met een Algemene Ledenvergadering van de vereniging zelf. Onder leiding van onze nieuwe landelijk voorzitter Daniëlle de Jonge werd in krap een uur tijd de bescheiden agenda afgewerkt. Naast het goedkeuren van de begroting 2019 werd tijdens deze ALV afscheid genomen van een tweetal landelijke bestuursleden, te weten Astrid Camp en Jan Timmer. Astrid gaan wij niet uit het oog verliezen, daar zij door het landelijk bestuur gevraagd is om leiding te blijven geven aan de commissie Erfgoed. Deze commissie heeft als doel deze bezittingen eenmalig te lokaliseren, inventariseren, documenteren, eventueel (her)taxeren en voor iedereen via een e-book zichtbaar te maken. Om in de ontstane vacatures in het landelijk bestuur te voorzien werden een tweetal nieuwe bestuurders voorgedragen voor benoeming door de ALV.
Departement West-Brabant leverde een (derde) landelijk bestuurslid aan in de persoon van Cees Meeuwis en departement Utrecht heeft uit haar gelederen Bertrand Weegenaar afgevaardigd. Beide bestuursleden werden bij acclamatie door de aanwezigen in het bestuur gekozen.
Departement Drechtsteden riep de aanwezigen via een wervend filmpje en de aanstekelijke woorden van haar voorzitter Jeroen Sorbi op, om 26 september 2019 hun gast in Dordrecht te zijn.
Na afloop van de ALV nam Brecht van Schendel (Petje af Nederland) het woord om de leden bij te praten over de ontwikkelingen van het Petje af-initiatief in den lande en deed een oproep om kandidaten te leveren voor de diverse lokale Petje af besturen, maar ook om als gastdocent te fungeren en zo de kinderen meer te vertellen over beroep of bedrijf.
Lunch
Tijdens een goed verzorgde Twentse broodjeslunch konden de leden al etende kennis maken met studenten van de verschillende opleidingen van ROC van Twente, die in de hal van de voormalige Stork Gieterij aanwezig waren. Zij lieten zich door de “vak-kanjers”, de “mbo-uitblinker 2019” en het Saxion lectoraat Saxcell, informeren bij de verschillende stands.
Jaarcongres
De dagvoorzitter Sandy Nijhuis heette om 13.10 uur de aanwezigen van harte welkom en gaf na een korte introductie het woord aan de voorzitter van het departement Twente, Trudy Vos. Trudy voelde zich vereerd met het grote aantal aanwezigen die de reis naar het Oosten van het land ondernomen hadden en zo bij het jaarcongres aanwezig te zijn. Daarna gaf zij de microfoon aan de landelijk voorzitter van De Maatschappij Daniëlle de Jonge, die vanuit haar rol de aanwezigen eveneens welkom heette en memoreerde dat dit de 8e keer is in ons 241 jarig bestaan dat een lid van het Koninklijk huis het jaarcongres bezoekt!
Sandy Nijhuis legde vervolgens aan de aanwezigen uit hoe de opbouw van de rest van de middag er uit zag. Langs een drietal sub thema’s werden de toehoorders meegenomen in:
Twente regio van Textiel
Twente regio van Techniek
Twente regio van Kunst én Techniek
Twente regio van Textiel
Artinasal Intelligence of handgemaakt textiel, van couture tot tech
Hellen van Rees is ontwerpster van moderne handgemaakte producten van duurzame materialen. Naast mode (Lady Gaga droeg een ontwerp van haar), richt zij zich ook op andere toepassingen. Zij vertelde dat zij samen met onderzoekers van Universiteit Twente een corrigerend robotvest heeft ontwikkeld. Dit vest, van beweeglijke stof, geeft mensen op een intuïtieve manier een seintje als hun lichaamshouding beter kan.
Enschede Textiel(stad)
De ramp in Bangladesh, toen het Rana Plaza complex in april 2013 instortte, deed Annemieke Koster nadenken over de kledingindustrie. Ze besloot rigoureus haar baan als online marketeer op te zeggen en een eigen fabriek te starten. Inmiddels produceert ze eigen stoffen met gerecycled textiel als grondstof. Prachtige geweven duurzame stoffen – inmiddels heeft ze het proces goed onder de knie. En dat past natuurlijk perfect bij de historie van Enschede/Twente.
Sheltersuit
Toen de vader van een goede vriend op straat overleed door onderkoeling vond Sheltersuit oprichter en designer Bas Timmer dat hij iets moest doen. Om daklozen te beschermen tegen de kou ontwierp hij de eerste Sheltersuit van gedoneerde kleding. En inmiddels heeft hij een sociale onderneming waar 14 mensen op de loonlijst staan en met een uitdagende productielijn. In de laatste drie jaar zijn 3000 Sheltersuits geleverd aan daklozen in verschillende Europese steden en aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. In het atelier van Bas werken vooral vluchtelingen die tegelijkertijd de Nederlandse taal oefenen. Een prachtonderneming en Dutch Design Week Public Award winnaar 2017!
Twente regio van Techniek
Een glaasje schoon water en een snufje lading
Het lijkt zo vanzelfsprekend: als je dorst hebt dan loop je naar de kraan en haal je een glaasje lekker en vooral ook veilig drinkwater. Maar zo vanzelfsprekend is dat helaas niet hield dr. ir. Wiebe Vos zijn gehoor voor. Een groot deel van de wereldbevolking heeft nog steeds geen toegang tot schoon water, en zelfs in westerse landen als Nederland vragen de toenemende concentraties medicijnresten in het oppervlaktewater om snelle actie. Wiebe werkzaam als groepsleider membraan oppervlaktes bij de Universiteit Twente, legde uit hoe slimme membranen worden ontwikkeld om dat glaasje water weer een stukje vanzelfsprekender te maken, ook in Nederland! Hij verwacht dat binnen nu en 5 jaar deze membranen rendabel kunnen worden ingezet.
Lab on a chip (nanotechnology)
Spinozapremie winnaar (2009) prof. dr. ir. Albert van den Berg was de volgende inleider en praatte ons bij over de nieuwste ontwikkelingen en de toepassing van nanotechnologie in de gezondheidszorg en het milieu. Hij haalde een voorbeeld aan om medicijnen heel precies en op maat te testen met ‘organ on a chip’. Ook zijn nieuwe plannen om CO2 terug te brengen in de aarde, klonk meer dan sympathiek in de oren. Zijn inleiding werd ‘ruw’ onderbroken door de binnenkomst van Koning Willem Alexander. Nadat het gezelschap was gaan zitten, herinnerde Albert de Majesteit eraan dat als je te laat op een college verschijnt, je voor straf voorin de collegezaal moet zitten. Aan alles was te merken dat Albert zeer regelmatig lezingen verzorgt voor een net zo’n breed publiek als onze leden en introducés van De Maatschappij. Zo was hij onder meer te beluisteren tijdens festivals als LowLands en Zwarte Cross.
Gezondheid van baby’s, waaronder prematuur
Gezond oud worden begint bij een gezonde jeugd. Dr.ir. Nienke Bosschaart, biomedisch technoloog aan Universiteit Twente en AMC in Amsterdam, heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van technieken om de gezondheid van baby’s te ondersteunen. Ze gaf voorbeelden van bloedanalyse met licht, en hoe dat veel hielprikken bij premature baby’s kan voorkomen. Ook het onderwerp borstvoeding bleef niet onbesproken. Het is een maatschappelijk breed belicht onderwerp, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt nog een ‘ondergeschoven kindje’. Door gebruik te maken van medische fotonica kunnen o.a. toeschietreflexen en de samenstelling van moedermelk in kaart worden gebracht.
Cultureel intermezzo
Inmiddels verrijkt met de nieuwste inzichten door de verschillende sprekers konden de aanwezigen, de benen even strekken en onder genot van koffie/thee met wat lekkers, uiteraard netwerken!
Twente regio van Kunst en Techniek
Toen iedereen haar/zijn plaats weer had ingenomen nodigde Sandy Nijhuis Wilja Jurg uit op het podium. Vol enthousiasme nam Wilja ons mee via haar eigen jeugdervaringen, in het initiatief van de “maakplaatsen”. Universiteit Twente, ROC van Twente en Tetem werken samen om een infrastructuur te creëren dat de “pareltjes” in Twente met elkaar kan verbinden. Iedereen (jong en oud) moet in de gelegenheid gesteld worden, in de eigen omgeving, kennis te maken met techniek en cultuur.
Nadat Sandy Nijhuis het laatste woord gaf aan Trudy Vos, die in haar slotwoord alle mensen achter de schermen en de sponsoren bedankte, werd de middag fysiek afgesloten door twee reuzen van lichtgevende robots. Deze “aliens” lieten zich vervolgens graag met selfies van het enthousiaste publiek vereeuwigen!
Aan alles komt een einde en zo ook aan het jaarcongres in het 241e jaar van De Maatschappij, maar niet nadat de aanwezigen tijdens de borrel (met bites!) wederom maximaal konden netwerken en met elkaar de vele (Koninklijke) indrukken van die middag konden nabeschouwen.
Chapeau voor Trudy Vos en haar Twentse team!
Moe maar voldaan togen de leden en introducés kort na zes uur in de avond huiswaarts. Voor velen wachtte immers nog een lange reis.
Departement Drechtsteden zal het jaarcongres 2019 voor haar rekening nemen. Graag tot ziens op 26 september 2019 in Dordrecht!