Welke Nederlandse onderneming wint in 2018 Koning Willem I Prijs?

Opvolgers gezocht voor Koppert Cress, Koninklijke Philips en TOBROCO, inschrijvingen geopend

De inschrijvingsperiode voor de Koning Willem I Prijs en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is weer van start gegaan. Traditiegetrouw worden deze Nederlandse ondernemingsprijzen tweejaarlijks uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Máxima en prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank N.V. en voorzitter van de Koning Willem I Stichting. Met deze prijzen geeft de stichting bekendheid aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. In mei 2016 werd de prijs uitgereikt aan twee Noord-Brabantse ondernemingen: het Eindhovense ‘grootbedrijf’ Koninklijke Philips N.V. en TOBROCO in het MKB-segment. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap ging naar Koppert Cress B.V. uit Monster. Potentiële opvolgers kunnen zich tot en met 31 januari 2018 kandidaat stellen. Meer informatie over de procedure en inschrijving: www.kw1prijs.nl.

image

Koningin Máxima reikt de Koning Willem I Prijs 2016 en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016 uit aan Toine Brock (TOBROCO Machines), Rob Baan (Koppert Cress B.V.) en Frans van Houten (Koninklijke Philips N.V.). Beeld: Maarten Huisman.

Prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank N.V. en voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Stichting: “Nederland telt een groot aantal innovatieve ondernemingen, die stuk voor stuk bijdragen aan een bloeiende, gezonde economie en een diverse arbeidsmarkt, op regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau. Het zijn deze bedrijven die het bestuur van de Koning Willem I Stichting wil belonen en stimuleren met de Koning Willem I Prijs of Plaquette. We nodigen ondernemingen dan ook van harte uit zich in te schrijven.”

Winnaar KWI-prijs categorie grootbedrijf 2016: Koninklijke Philips B.V.
Philips werd door de jury geroemd om de vernieuwende kwaliteiten in de mondiale gezondheidszorg en lichtindustrie en de moedige, strategische keuzes die er in de afgelopen jaren zijn gemaakt. Koningin Máxima beloonde het Innovatie- en Productiecentrum van de onderneming met een werkbezoek in oktober 2016. Hierbij kreeg Hare Majesteit uitleg over de innovaties van Philips binnen de gezondheidszorg.

Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips: “De Koning Willem I Prijs betekende een erkenning voor het ondernemerschap en de innovatiekracht van Philips. Het winnen ervan was een aanmoediging voor al onze medewerkers om gewaagde keuzes ten behoeve van vooruitgang en ontwikkeling op elk gebied te blijven maken en onszelf opnieuw uit te vinden als gezondheidstechnologie bedrijf.”

Winnaar KWI-prijs categorie MKB 2016: TOBROCO Machines
TOBROCO, die in 2008 haar eerste machines nog in een varkensschuur bouwde, heeft volgens de jury toonaangevend ondernemerschap bewezen door in slechts enkele jaren uit te groeien tot een bedrijf van formaat. De machinefabrikant fabriceert inmiddels jaarlijks zo’n 2.500 wielladers in een fabriek in Oisterwijk met 140 werknemers. Ook is er een tweede locatie geopend in Hongarije, met werkgelegenheid voor zo’n 70 mensen.

Toine Brock, directeur-eigenaar van TOBROCO Machines: "Behalve dat de deelname een prachtige ervaring was, is het winnen van de Koning Willem I Prijs de bekroning op ons werk en de resultaten die we samen met het hele team hebben bereikt. Het is werkelijk uniek dat deze prijs een gevoel van saamhorigheid en trots kan overbrengen op de hele organisatie. Alleen daarom al raad ik andere organisaties van harte aan zich in te schrijven."

Winnaar KWI Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016: Koppert Cress B.V.
Koppert Cress B.V. werd door de jury geroemd voor het samenbrengen van verschillende maatschappelijke thema’s, waaronder gezondheidszorg, voeding, educatie, natuur, milieu, eerlijk werk, innovatie en energieneutraal ondernemen. De prijs bekroont de brede interpretatie van duurzaam ondernemen en de grote economische impact van Koppert Cress B.V. op zowel regionaal als landelijk niveau.

Rob Baan, directeur van Koppert Cress: “Deze prijs in het kader van duurzaam ondernemerschap is een bekroning van het werk dat wij de afgelopen jaren geleverd hebben. De media-aandacht en maatschappelijke waardering die het winnen van de prijs heeft opgeleverd, is voor ons van onschatbare waarde geweest en stimuleert om innovatief te blijven denken.”

Over de Koning Willem I Prijs & Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap
De Koning Willem I Prijs is een prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs die tweejaarlijks wordt toegekend door de Koning Willem I Stichting. De prijs wordt in twee categorieën uitgereikt: Grootbedrijf en MKB. Ondernemingen die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond, komen in aanmerking. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Organisaties met duurzaam management, een duurzaam product of dienst, duurzame internationale samenwerking of die duurzaam produceren, worden uitgenodigd zich in te schrijven. De prijzen worden gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Landelijk Bureau


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden